Нов тест очаква всички деветокласници. Близо 60 хиляди ученици в България ще проверят знанията и уменията си по природни науки.

Новината съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Тестовете ще са на електронни устройства. А датите за тях - 14 и 15 октомври.

Ще бъде поставен фокус върху ключови за международното изследване PISA 2025 теми като „Зелена енергия“, „Парников ефект“, „Озонова дупка“, „Рециклиране“, допълват от ведомството.

Учители обаче изразиха притеснение - ще има ли устройства за всички? А учениците - дали ще им стигне времето за подготовка.

Новината за предстоящия тест изненада и малки, и големи.

От МОН заявяват, че резултатите може да се вписват вместо текуща оценка от входно ниво.

Педагози обаче повдигат въпроса колко от младежите са запознати с материала, необходим за теста.

 

„Подготовката на учениците не е достатъчна за успешното полагане. Те в 8-и клас не са изучавали тези предмети“, заяви зам.-директорът на 22 средно училище „Георги С. Раковски“.

Снимка: bTV

„Ако не е съобразено с учебните планове на съответните специалности, резултатите няма да бъдат еднакви, а изкривени“, добави тя.

Проблем може да бъде и броят на устройствата в училище.

„30 устройства, които отговарят на изискванията, и 165 ученици. Не знам какво ще правим, нямаме необходимата инструкция как да постъпим“, допълни Зорница Ангелова.

„През последните години чрез различни програми и инструменти са предоставяни средства и технически устройства за обезпечаване на образователния процес. В тази връзка няма причина изследването по природни науки в 9 клас да бъде възпрепятствано поради липса електронни устройства или интернет“, твърдят от МОН.

За да ползват всички устройствата, тестът ще е в два дни. Седмица преди него системите ще са отворени, така че учениците да се запознаят с функциите им и с примерни задачи.

Оценителите и квесторите, които ще бъдат ангажирани по време на изследването, също ще получат инструкции.