Хранителните отпадъци са сред най-големите екологични проблеми и предизвикателства на съвременния свят, обгърнат от климатичните промени. Някои обаче го виждат като бизнес възможност и бързо намиране на иновативни решения.

Ако предприемем правилните стъпки за намаляването на хранителните отпадъци, това може да доведе и до намаляване на разходите, генериране на печалби и повлияване на изменението на климата.

Платформа Earth.org, която илюстрира последиците върху Земята от тези процеси, предлага няколко ефективни решения за справяне с хранителните отпадъци. Те са насочени към бизнеса, производителите, търговците на дребно и потребителите. Защото всеки може да бъде част от решението за хранителните отпадъци - от големите корпорации до малките общности.

Хранителните отпадъци засягат няколко области на устойчивост - екологична, икономическа и социална. 

Изчислено е, че хранителните отпадъци представляват една трета от всички, причинени от човека емисии на парникови газове, и генерират 8% парникови газове годишно.

Решения за всеки

Проучване на Sainsbury's – втората по големина верига от супермаркети в Обединеното кралство, показва, че клиентите им търсят насоки как да се справят с хранителните отпадъци. Ако не преследват само печалба, търговците могат да предоставят такава информация под формата на брошури.

През последните години има инициативи, насърчаващи потребителите да купуват храни, които не отговарят на естетически критерии. Те са рекламирани по начин, който ги прави привлекателни.

Снимка: iStock

Така през 2021 г. програмата Tesco Perfectly Imperfect спасява от изхвърляне най-малко 50 милиона пакети с плодове и зеленчуци.

Преосмисляне на навиците

Хранителните отпадъци, които произвеждаме у дома, могат да стигат до 37% от общите хранителни отпадъци. Ако променим навиците си, то значително можем да намалим количеството храна, което губим.

За това са необходими организационни методи. Можем да организираме хладилника си по начин, който да гарантира, че храната, която най-лесно се разваля, е ясно видима за нас.

Снимка: iStock

Можем да направим и списък на храните, които сме купили със срока им на годност. Това изисква време, но проучване от 2020 г. показа, че то ни помага и за пестенето на пари.

Също така трябва да променим съзнанието си и начина, по който възприемаме храната. Вместо да приготвяме и готвим храна, която ни се е прияла, трябва да базираме решенията си за готвене спрямо храната, която виждаме в хладилника и трябва да бъде използвана.

Компостирането на хранителните ни отпадъци може да помогне за намаляване на въглерода с еквивалент на освободения от 12 милиона пътнически превозни средства за 30 години.

Нов хранителен режим

Според експерти в нашата диета има твърде много риба, мазнини, захари, млечни продукти и преработени храни. Освен включването на повече плодове и зеленчуци в диетите ни, д-р Дебра Робъртс, съпредседател на работна група II в Междуправителствена експертна група по климатични промени IPCC, препоръча да променим диетата си така, че тя да се състои предимно от храни с ниски емисии на CO2 - като вторични зърнени храни, варива, плодове, зеленчуци. Необходими са съзнателни решения да избираме храни с нисък въглероден отпечатък – такива с растителен произход. Контролирайте и излишните преяждания.

Снимка: iStock

Решения за бизнеса

Хранителните отпадъци от ресторанти и бизнес представляват 28% от изхвърлената храна в световен мащаб. Необходимо е да настояваме за политики, които ограничават отпадъците и пренасочват излишната вече храна към местата, където тя е необходима – например към социални домове и приюти.

Ако предприятията пренасочат излишната храна към общности с ограничен достъп до такава, те могат да спестят пари и същевременно да намалят емисиите си на метан. 

Снимка: iStock

Рециклирането на ресурси

В рамките на проект на Университета на Мейн са „въвлечени“ собствениците на фирми - хранителни магазини, ферми, ресторанти и болници. Тя трябват да адаптират решения за управлението на хранителните отпадъци и сред водещите им приоритети да бъдат освен паричните печалби и екологичните и социалните отговорности. Целта на проекта е да определи колко лесно това може да се случи.

 

Експертите препоръчват хранителните системи да бъдат преработени от линейни в кръгови. В линейната система има проста връзка между производството и потреблението, при която крайният резултат е загуба. При кръговата икономика обаче целта е отпадъците да се рециклират в ресурс, който може да се използва за създаване на нови продукти.

Проучването се оказва успешно. В рамките на проекта са разработени шест устойчиви решения за хранителните отпадъци. Ето кои са те:

1. Измерване и проследяване на всички храни за съхранение

Бизнесът е насърчен да използва вече съществуваща технология за проследяване на хранителните отпадъци. Тези системи помагат на предприятията да осъзнаят парите, които губят при хранителни отпадъци.

2. Създаване на система за “Спасяване на храна”

Това решение използва уеб-базирана система, която съпоставя наличната на място храна с местните хранителни нужди. Доброволци се заемат да прехвърлят ненужната вече храната на тези, които се нуждаят от нея. В България също има подобни практики.

Снимка: iStock

3. Насърчаване на образованието за отпадъците на потребителите и производителите

Това помага на хората да видят истинската стойност на храната, която купуват.

4. Изграждане на инфраструктура за обработката и управлението на храни

Това решение се фокусира върху „рециклирането“ на храна, която вече е в системата - например превръщането на доматите в доматен сос и преработването на храни в дългосрочно съхранение – като консервиране.

5. Алтернативи за компостиране

В тях е заложено изхвърлянето на храна в депата. Разработването на национални практики за отклоняване на хранителните отпадъци от сметищата може да направи възможно спестяването на огромни разходи.

Решения за фермерите

По-устойчиви и издръжливи култури

Междуправителствената експертна група по климатични промени (IPCC) препоръчва на производителите и фермерите да обмислят засаждането на различни хранителни културите. Те вярват, че подобряването на продоволствената сигурност и намаляването на емисиите на парникови газове могат да бъдат постигнати чрез промяна на това, което ядем, и отглеждането на по-устойчиви и издръжливи култури.

Снимка: iStock

Препоръките са да се засаждат култури, които не изискват особени грижи и могат както да бъдат разпръсвани в пасища и обработваема земя, така и да се справят с екстремни метеорологични явления.

Снимка: iStock

Министерството на земеделието на САЩ препоръчва и други решения за намаляването на хранителните отпадъци за производителите и фермерите:

1. Съхранение във фермата

Съхранението във фермата е чудесен начин за намаляване на загубите след прибиране на реколтата. Фермерите трябва да разполагат с ефективно, безопасно и достъпно място за съхранение на своите продукти. Някои държави имат програми, по които дават съоръжения за съхранение по наем и нисколихвено финансиране, с което да помогнат на производителите да изградят или модернизират складове.

3. Вторични пазари с доставка

В някои държави се предлагат седмични или двумесечни кутии с хранителни продукти, които са директно доставени от фермерите.

4. Дарения

Даренията от фермери осигуряват пресни продукти за хора в нужда. Създадени са специални закони и програми, които да ги стимулират  - като данъчни облекчения, покриване на разходи за бране и опаковане, събиране и др.

5. Хранене на животните

Използването на остатъците от храна като храна за животни също помага срещу разхищението. Това е обичайна практика, която съществува от векове и е лесен начин за отклоняване на хранителни отпадъци. Но някои животни, особено говедата, произвеждат метан. Така че трябва да се използват по-добри начини за рециклиране на отпадъците - като например отглеждане на насекоми.

От днес bTV започва инициатива, в която цялата ни медийна група вярва. В Световния ден на околната среда - 5 юни, слагаме началото на "Зелената седмица" – кампания за отговорно поведение към околната среда.

Всеки ден в ефира и в социалните мрежи и радиостанции ще ви даваме полезна информация за това какво можем заедно да направим в ежедневието си, така че да намалим въглеродния отпечатък.