България не е въвела ограничения на държавните си граници по отношение на българските граждани. Нашите сънародници могат да влязат на територията на България, откъдето и да идват, но под 14-дневна карантина по решение на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ще бъдат поставяни, тези, които се връщат от определените за рискови държави – Италия, Испания, Иран, Република Корея, Китай, информират от външно министерство.

Към момента границите на съседните на България са отворени, като на места са наложени допълнителни ограничения или допълнителни проверки във връзка с борбата с разпространението на коронавируса.

Опашката от тирове на "Капитан Андреево" набъбна до 30 км през деня, а причината е, че турските гранични власти на "Капъкуле" сложиха термокамери и мерят температурата на всеки, които влезе на тяхна територия.

При автомобилите и автобусите това не създава проблеми, но при камионите само за ден опашката набъбна от 20 на 30 км.

Правителството препоръча да се ограничат пътуванията особено до рисковите страни. Тежкият трафик обаче не попада в тази категория – дори напротив, премиерът Бойко Борисов заяви, че ще води преговори с европейските лидери, за да се осигури транспортен коридор, така че пратките да продължат да пътуват.

Наред с Китай и Италия, за още 12 държави е повишено нивото на риск за пътуване. За Иран се препоръчва незабавно напускане на страната.

Да не се пътува до Испания, някои райони на Италия, Германия, Япония и в цяла Корея, освен при крайна необходимост.

По-слабо ниво на риск за Швейцария, Норвегия, Дания, Швеция, Нидерландия и САЩ.

Десетки български шофьори на камиони, връщащи се от Италия, са блокирани заради затворените граници със Словения.

Други успяха да влязат в Унгария, но попаднаха в километрични опашки. Част от водачите бяха връщани в Словения под конвой.

У нас след частичното затваряне на границата със Сърбия, целият трафик от Турция, Гърция, Италия се поема от фирми, пренасящи товарите през България и Румъния за Западна Европа. Това предизвика 10-километрова опашка от камиони на Дунав мост при Русе. 

Километричното задръстване на "Капитан Андреево" продължи и днес заради мерките на турските граничари.

В същото време международният влак от София за Истанбул вече не влиза в Турция, а се движи само до Свиленград.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 866 120 26 633 398 535 3 362 308
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 866 120 26 633 398 535
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer