Близо половината от българите или 46% смятат, че коронавирусът е като грипа и не е толкова опасен, докато 35% определят COVID-19 като огромна заплаха.

Това сочи изследване на "Галъп Интернешънъл" за обществената нагласа на обществото спрямо заразата. Агенцията отчита, че въпреки по-високия процент положителни тестове последния месец, българите гледат по-спокойно на ситуацията с коронавируса, отколкото преди няколко месеца. 

Причина за това може да бъде своеобразното “обществено свикване със заплахата и фактът, че болестта вече не е толкова непозната". “Галъп Интернешънъл” отчита, че сред най-възрастните има по-голям респект към вируса, докато по-младите гледат по-спокойно на COVID-19.

Според социологическото изследване 49% от анкетираните подкрепят работата на Националния оперативен щаб, ръководен от ген. Венцислав Мутафчийски, който получава 47% лично одобрение. 

Снимка: Галъп интернешънъл

34% не подкрепят Щаба. “Явно е, че българите вече в голяма степен разчитат на собствената си отговорност”, изтъква “Галъп Интернешънъл”. Началникът на Детската клиника към Инфекциозна болница-София и основен критик на противоепидемичните мерки доц. Атанас Мангъров събира 28% подкрепа.

Надделява и частта от обществото, която няма нищо против да ходи по-рядко в молове или да намали посещенията на ресторанти - съответно 66% и 57%. 47% от хората нямат нищо против да работят често от вкъщи. 32% са против хоум офис. 

Снимка: Галъп интернешънъл

Дистанционното образование не е предпочитано, сочи допитването - то среща 46% неодобрение срещу 28% подкрепа. 26% не могат да преценят. 

Времето с приятели остава ценно за повечето българи - 69% са против това да намалят времето с приятелите си. 24% нямат нищо против. 

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 2 и 10 юли 2020 г. сред 806 души по метода „лице в лице“.