С ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките.

Това сочат данните от проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 25 и 27 юни.

Снимка: Галъп интернешънъл

Обществото по-скоро разчита на личната отговорност и на трезвата преценка за заплахата.

Работата на властта пък продължава да се оценява по-скоро високо, но за няколко седмици е намаляло усещането, че заплахата е под контрол. Заедно с това намалява и увереността, че скоро ще се върнем в пълнота към живота от преди.

Тревогата от зараза – отново нагоре

След като постоянно спадаше след пика от април, сега тревогата в обществото по повод коронавируса отново расте. Преди седмици 51% се страхуваха, че те или член на семейството им могат да се заразят с COVID-19. Сега този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а в началото на месеца бяха 48%.

Снимка: Галъп интернешънъл

В началото на юни 72% смятаха, че вирусът у нас вече е под контрол, докато сега този дял е само 38%. Промяната се дължи на ръста на регистрираните случаи.

Заедно с тази промяна намалява и увереността, че до края на годината ще има пълно връщане към нормалния живот. Сега в това вярват 40%, а седмици по-рано бяха 61%. Реципрочно расте делът на онези, които не вярват, че до края на годината ще се върнем към нормалността в пълна степен.

Снимка: Галъп интернешънъл

Опасенията растат, но не се виждат признаци на паника. Тревогата остава далеч от пиковите си стойности, достигнати през април.

Затягане на мерки? По-скоро лична отговорност

Въпреки по-тревожната ситуация, 61% от българите са против ново затягане на мерките, а 38% са на обратното мнение. Малцина остават тези, които не могат да преценят.

Снимка: Галъп интернешънъл

Вероятно и заради тази своя позиция засега правителството удържа по-скоро положителните оценки, макар също да страда от ерозия на симпатията. Сега 59% смятат, че правителството се справя добре, а 39% са на обратното мнение.

Две трети от запитаните твърдят, че и сега сами спазват ограничения. 28% казват, че вече не спазват, а 6% твърдят, че никога не са спазвали.

Снимка: Галъп интернешънъл

Убеждението, че заплахата е преувеличена остава на нивата, регистрирани наскоро – 59%. Делът е сравнително висок на фона на данните за други държави по света и показва, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава нивата на опасност.

Снимка: Галъп интернешънъл

Проучването на „Галъп интернешънъл“ е направено чрез бърз телефонен сондаж между 25 и 27 юни сред 820 българи.