С извънредни дежурства, почти без почивки и разделени от близките си. Така посрещат Великден и полицаите, които са на първа линия в битката със смъртоносния вирус.

Екип на bTV влезе с дежурните патрули в едно от огнищата на заразата, за да провери спазват ли се мерките в столичния квартал „Факултета“.

Снимка: btvnovinite.bg

Кварталът вече трети ден е под частична блокада. Здравните власти откриха там огнища на заразата и въведоха строги ограничения.

Снимка: btvnovinite.bg

На Великден в махалата е спокойно, улиците са необичайно празни, а почти всички носят маски. В квартала под задължителна изолация са цели фамилии, в които има заразени и хора, върнали се от чужбина.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те са длъжни да спазват мерките на министерството на здравеопазването и ние осъществяваме тези проверки“, казва Николай Наков, началник Група "Охранителна полиция" към 3 РПУ.

Проверките са по списък, винаги по различно време.  На местните жители е позволено е да стоят в дворовете си, но не и на улицата.

Най-рисковите проверки са на адрес. По-безопасните по телефона.

„Задължително – визуален контакт на лицето, което е поставено под карантина“, обяснява Николай Наков.

„В такива ситуации е хубаво да работят полицаи, които са познати, които по принцип работят в такива квартали. Защото те имат необходимата подготовка и най-вече са разпознаваеми от самите местни жители. Така се избягва агресивно поведение и ескалация на напрежението“, обяснява вътрешният министър Младен Маринов.

Николай и колегите му повече от месец са на терен, почти без почивка.

„Колкото и да има желание да бъде до тях. Празници са. Великден е, но няма как – спазваме заповедите и сме изолирали контактите си. Аз лично пазя семейството си – съпругата си, детето си и родителите си“, разказва Наков.

Снимка: btvnovinite.bg

Не ги е виждал повече от месец. Избрал е самотата пред риска ги зарази. Казва, че първото нещо, което ще направи, след като паднат извънредните мерки, ще е да отиде при съпругата си, да види детенцето си, да види родителите си. А надеждата му е кризата с вируса да отмине, за да се върне при хората, които обича.

Полицаите работят без почивки и отпуски от началото на извънредното положение. Много от тях не са виждали близките си от 13 март, за да не ги подлагат на риск от зараза.

  • От 19 април отварят детските клубове
  • Богдан Кирилов: Няма индикация за спиране на ваксинирането с "АстраЗенека"
  • 2126 са новите случаи на COVID-19
  • Третата вълна: Здравните власти наблюдават трайно намаляване на заразените (ОБЗОР)
  • Имунолози: Хората с първа доза на "АстраЗенека" могат да си поставят и втората
  • От понеделник разрешават и конгреси и тиймбилдинги
  • Заведенията поискаха мерките в подкрепа на бизнеса да продължат
  • Кирилов: Искаме единен подход към ваксината на "АстраЗенека" в ЕС, за да няма объркване
  • Гигов: Към момента 620 375 души са получили първа доза от ваксина срещу COVID-19
  • Кантарджиев: Установихме мутация на COVID-19 при две жени в Северна България