Денят в няколко изречения – това е дигиталната рубрика на btvnovinite.bg „Денят накратко“ за 2 декември.

В първия ден от следващата седмица се завърта рулетката с мандатите за съставяне на кабинет. На този фон обаче "битката" за Изборния кодекс в парламента не спира.

Тежък инцидент с майка и дете беляза петъчния ден. А по света - препоръка да се спрат лекарства с фолкодин, които могат да доведат до животозастрашаващи алергични реакции. 

Какво се случи на 2 декември?

Не спират тежките инцидента на пътя. Майка и 15-годишната ѝ дъщеря загинаха при удар между две коли край Димитровград.

"Битката" за Изборния кодекс продължава. След 18-часови дебати вчера и заседание, продължило до малките часове на нощта, мнозинството в парламента прие някои от най-спорните поправки. Гласуването ще бъде смесено – с хартиена бюлетина и чрез машина.

Междувременно президентът Румен Радев обяви кога ще връчи първия мандат за съставянето на правителство. 

Приеха план за управление на границите, който предвижда още гранични пунктове, кораб и дронове. Също така ще бъдат доставени средства за проверка на укрити лица и цифрови фотоапарати.

Сигнал! Без достъп до спешния телефон 112 остават глухите хора в България. Над 100 хиляди души у нас са с различна степен на слухова загуба. 

Лоша новина за любителите на зимните спортове, които чакат в планините да натрупа сняг. Очаква ни пролет през декември.

Европейската агенция по лекарствата препоръчва изтеглянето на лекарства с фолкодин от пазара на Европейския съюз. Медикаментите се използват при възрастни и деца за лечение на суха кашлица.

Преди 65 години убийството на дете разтърсва американския град Филаделфия. Случаят става известен като "Момчето от кутията", но все още не е разкрит. Сега обаче е постигнат пробив в разследването.

До 13 000 украински военнослужещи са загинали от началото на руската инвазия през февруари. Това обяви съветникът на украинският президент Михайло Подоляк.

Най-малко 28 души са били сексуално малтретирани от полицията по време на масовите антиправителствени протести в Колумбия миналата година, посочва неправителствената организация „Амнести интернешънъл”.

Италия постави под временен държавен контрол рафинерия на „Лукойл“ в Сицилия. Каква е причината?

Собственикът на Туитър - Илон Мъск, обяви, че профилът на певеца и музикален продуцент Кание Уест ще бъде блокиран.

Легендарният археолог и един от най-великите герои на всички времена Индиана Джоунс се завръща. Той се включва в ново грандиозно приключение в „Индиана Джоунс и часовникът на съдбата“, което ще излезе по кината на 30 юни 2023 г. 

Празнично настроение в Словения. Мъж украси дома си с над 1 милион лампички. 

С наближаването на Коледа отварят врати коледните базари, а хората започват да украсяват своите елхи. Те са едни от символите на празника, но откъде идва традицията за тях? 

Вчерашния ден накратко можете да видите тук.