По настояване на опозицията беше свикан спешен председателски съвет, на който се взе решение промените в НПК, предложени от БСП, „Обединените патриоти” и „Воля” в три отделни законопроекти, да бъдат разгледани максимално бързо.

След консултации, партиите се разбраха на извънредно заседание във вторник да бъдат гледани законови промени, макар да няма консенсус по същество.

Новите текстове предвиждат пълно елиминиране на съкратеното производство при убийство и тежка телесна повреда. Паралелно обаче има и внесени промени в Наказателния кодекс, които ще обезсилят част от предложенията.

„Във връзка с нарастващото напрежение, настояваме до излизането във ваканция на парламента да бъде гласуван на второ четене нашият законопроект за промени в НПК. Той премахва съкратеното производство и намаляването на присъдата при признаване на вина”, каза Корнелия Нинова.

"Ние постигнахме съгласие за графика на разглеждането на законопроектите и смятаме, че в рамките на този график спазваме правилника. Всички останали правни детайли ще бъдат обсъдени от Правна комисия, както е редно. Няма как председателски съвет да предопределя решението на Правна комисия и крайния вариант на законопроекта", обясни Даниела Дариткова от ГЕРБ.

„Вземете всеки един съюз като двата елемента на един неразривен съюз. Не може да има брак без мъж и жена. Така е и в този режим. Има процесуална норма, за да се стигне до окончателния резултат на съкратеното съдебно производство”, обясни министърът на правосъдието Данаил Кирилов.