Близки на убитото по особено жесток начин на 15 август в село Сотиря 7-годишно момиченце започват гражданско неподчинение пред съда в Сливен.

Те се заканиха, че няма да допуснат служителите на работа. Полицията обаче обяви, че няма да бъдат допуснати хора пред сградата.

В крайна сметка хората протестираха мирно, без да правят жива верига около сградата на съда.

Протестът е срещу парламентарните дебати по законовата промяна срещу намаляване на присъдата за тежки наказания. Семейството на убитото дете и хора от Сотиря обвиниха депутатите, че политизират мъката им.

Разприте в парламента са обида към паметта на Криси и към 20 000 българи, които се подписаха за незабавна промяна в закона, твърди бабата на убитото момиченце Милка Георгиева.

Днес тя уточни, че не иска недоволоството да се свързва с предизобрната кампания за местните избори.

Протестиращите обявиха, че не очакват нищо друго от депутатите освен да гласуват промяна, която ще спре възможността доживотната присъда да бъде заменена с по-лека за тежки престъпления като жестокото убийство на Криси.

За доживотен затвор без право на замяна се подписаха над 20 000 българи, а подписите бяха внесени в парламента с раничката на 7-годишното момиченце миналата седмица. Сега подписката продължава, а в Сотиря плашат с палатков лагер пред парламента.