Спешна поправка в Наказателно-процесуалния кодекс за тежките престъпления гласуваха днес депутатите. На първо четене беше решено да не се намаляват присъдите за най-тежките престъпления при умишлено причиняване на смърт и тежка телесна повреда.

Така дори обвиняемият да признава напълно вината си и делото да се гледа по съкратена процедура, наказанието вече няма да може да бъде смекчено от съдебния състав.

Три от законопроектите на БСП, ВМРО и „Воля” на практика са идентични и настояват за отмяна на съкратеното съдебно следствие при умишлено убийство и тежка телесна повреда. А в законопроекта на ГЕРБ се предлага съдът да има последна дума и, независимо от самопризнанията, да може да намалява наказанието само до 1/5, а не до една трета, както е досега.

Промените идват след поредица случаи, сред които и този на Вероника Здравкова, убита от току що излезлия от затвора Здравко Здравков.

"Той бил осъден за година и половина и го пуснали на свобода и убива нашето дете. Защо са го пуснали, коя е тази дето го е пуснала, кой този, дето го е пуснал на свобода”, пита бабата на убитото момиче Вероника Здравкова.

Още преди 5 години семейството на Вероника поиска законодателни промени.

В пленарната зала министърът на правосъдието и лидерът на БСП се обвиниха в популизъм и липса на чувствителност.

„Големият въпрос трябва да бъде продължаваме ли да вярваме на съда, този е въпросът, който сме ви поставили. Ако търсим ефективно решение, трябва да премахнем политическото състезание и политическата страст. Затова ние не тръгнахме да разказваме жертви на престъпления тук и там, за да се просълзяват народни представителки”, заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова предложенията на ГЕРБ да бъдат отхвърлени и поиска министърът на правосъдието да се извини на близките на жертвите за думите си.

„Обида към тези хора е да твърдите, че някой ги разкарва насила. Идете там, отидете в Сотиря да видите за какво става дума и тогава ще ви питам дали вие няма да се разплачете”, отвърна Корнелия Нинова.

В Сотиря започна национална подписка с искане престъпници и рецидивисти да нямат право на редукция на наказанието. Над 20 хиляди души са се подписали, а инициатор беше бабата на убитата 7-годишна Криси.

"Криси е с мен, това е част от нея и съм горда, че постигнах това, което исках в нейна чест. За пръв път България беше единна, нямаше разделение между турци, роми, евреи, бълари и така нататък. Бяхме единни, благодаря ви, българи!", заяви Милка Георгиева, баба на жестоко убитата 7-годишна Криси.