Жителите на село Сотиря, където в средата на август беше убито 7-годишно момиче по особено жесток начин, са възмутени от дебатите в парламента при гласуването на промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Вчера на първо четене с дебати върху четири законопроекта парламентът промени настоящата норма – при самопризнания наказанието да се намалява. Така, дори да бъдат направени пълни самопризнания и делото да се води при съкратена процедура, съдът няма възможност да смекчава присъдата. В преходните и заключителните разпоредби обаче е предвидена възможност за съкратено производство и намаляване на присъдата по преценка на съда.  

Именно жителите на Сотиря започнаха национална подписка с искане престъпници и рецидивисти да нямат право на редукция на наказанието.

Според бабата на убитото момиченце Милка Георгиева политиците не могат да разберат нейната болка. Тя предупреди, че хората от селото са готови да излязат на палатки пред Народното събрание.

„Искам политиците да разсъждават като майки, бащи, баба и дядовци. Нека приемат безусловно тази промяна”, призова Георгиева.

Вижте повече във видеото!