Новият по-заразен щам с британския вариант на COVID-19 циркулира в седем области на страната. Това показват анализите на Националния център по заразни и паразитни болести.

Новите случаи на коронавируса през последното денонощие са 883, което прави около 8 процента положителни проби.

Снимка: btvnovinite.bg

Британският вариант се хваща за 5 минути, предупреди по bTV в "Тази сутрин" шефът на Центъра по заразни и паразитни болести.

Щабът, здравният министър и шефове на болници в страната обсъдиха на спешна среща хода на заразата.

Засега не се налага ново затягане, обявиха властите. Незначително е увеличението на броя на хоспитализираните в „Пирогов“ на този етап. Заети са една четвърт от леглата за заразени с коронавирус.

Снимка: btvnovinite.bg

Успоредно с увеличаване на новозаразените се увеличават и случаите на британския вариант на коронавирус. Той вече циркулира в цялата страна. От официално потвърдените досега 33 случая, само един човек е имал връзка с Великобритания. Засегнати са 7 области в страната. Прогнозите са, че до седмици мутацията ще обхване повече части от страната.

На срещата между болниците и щаба няма сигнали за недостиг на лекарства и предпазни средства.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-усложнена е обстановката в Кюстендил. На ден в болницата настаняват по около 8 души. За седмица от 15 броят им се увеличи четири пъти.

„Трудно ми е да кажа каква е причината, но от контактите и прегледите, които извършваме с такива болни, основно заразата е вътре в семействата и на работата, където работят“, казва Александър Величков, директор на МБАЛ "Д-р Никола Василиев" в Кюстендил.

Снимка: btvnovinite.bg

В лечебното заведение има 90 легла за болни с коронавирус, но при нужда ще се разкрият още.

„Ще намалим от други сектори леглата, така че ще поемем болните, няма да оставим в никакъв случай болни без легла“, казва Величков.

В София също има ръст при ново заразените и броя на хоспитализираните, но той не е тревожен. Болниците са в готовност. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Надявам се да не се налага нещо допълнително, но това зависи от всеки един от нас за спазване на мерките, които не са тежки“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

„За нас е най-важно да бъдем подготвени с апаратура, кислород, лични предпазни средства. Никой не е намалявал броя от последната заповед на минстъра-  20 процента от легловия фонд да е запазен за COVID болни. Апелираме да се спазват мерките“, казва директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Снимка: btvnovinite.bg

В COVID отделението на „Пирогов“ в момента се лекуват 120 души, което е една четвърт от капацитета на болницата. Интензивното отделение е на 30% заето.

Седем от лекуващите се в COVID отделението са заразени с британски щам. Той не протича по-различно от познатия вече, категорични са медиците. 

„Както протича и другия  - двустранна, начален задух и това налага посхитализи, но не виждаме по-висока смъртност или по-тежко протичане, просто той е малко по-заразен“, казва проф. Асен Балтов.

Снимка: btvnovinite.bg

Британският вариант е по-агресивен е с него можем да се заразим за по-кратък период от време, обяснява шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„Всичко това трябва да ни държи нащрек! Какво представлява британския щам? Той е по-прилепчив! + 15 минути може да се заразим при най-тесен контакт, а сега с новия вариант, по-прилепчив, това става за 5 минути!“, казва Кантарджиев.

Засилват се проверките за маски в градския транспорт и магазините.

В последните данни за разпространението на болестта у нас прави впечатление, че излекуваните са по-малко от новозаразените, починали са 54 души.

Положителни проби са над 8 процента от пробите. В болници са настанени 3033 души болници, от тях 277 се намират в интензивни отделения.

Властите очакват третата вълна до 3 седмици, ако не спазваме мерките.

  • Проф. Пенка Петрова: Индийският вариант на COVID-19 се разпространява светкавично
  • 105 нови случая на COVID-19 у нас
  • 110 са новите случаи на COVID-19 при взети над 13 600 проби
  • Доц. Околийски: Срещу „Делта“ варианта на COVID-19 помага само ваксинацията
  • 157 нови случая на коронавирус у на при направени 17 862 теста
  • Търговци: Има неясноти около отпадането на маските в малките магазини
  • Д-р Гергана Николова: Играем на руска рулетка, излизайки на улицата неваксинирани
  • Проф. Витанов: До есента няма как да се ваксинират 70% от населението
  • 100 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Разхлабване на мерките: Без маски, но само за ваксинирани и на определени места (ОБЗОР)