Заболеваемостта от коронавирус в София през последните дни се е повишила в рамките на 10% и това означава, че няма основание за затягане на мерките на територията на столицата. Това е било решено на среща в Министерството на здравеопазването с кмета Йорданка Фандъкова, болнични директори и ръководители на спешната помощ и здравната инспекция.

„Засилва се контролът по спазване на мерките в търговските обекти и в градския транспорт – за носене на маски и правилното им носене и за спазване на дистанция“, заяви Фандъкова пред журналисти след срещата.

По думите ѝ към момента не се налага ограничаване на работното време на моловете или засилване на капацитета на спешната помощ.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов посочи, че вероятно този формат ще стане редовен и всяка седмица ще се решава дали има нужда от затягане на мерките.

По думите му всички болници в града през следващата седмица ще трябва да проверят кислородните си системи, апаратите за обдишване и всички други важни за битката с COVID-19 елементи и да докладват за състоянието им.

„Британският вариант все повече се задълбочава“, призна Балтов. В неговата болница 7 пациенти са доказано с тази разновидност, като те не са отделени от другите, защото „веднъж като се разболееш с едната мутация, няма как да се разболееш от другата“.

По думите му британският коронавирус протича сходно с вече известния: „Няма по-висока смъртност или по-сериозно клинично протичане, но е малко по-заразен“.

Проф. Балтов подчерта, че ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ са ефективни срещу тази разновидност и затова имунизационната кампания трябва да продължи да се разгръща у нас.