Мерките срещу разпространението на COVID-19 няма да бъдат разхлабвани, тъй като включително от Световната здравна организация (СЗО) са излезли с категорична позиция, че това не трябва да се прави към момента. Това обявви премиерът Бойко Борисов при представянето на Националната информационна система за борба с коронавируса.

По повод критиките на президента Румен Радев от вчера за ефекта от от взетите мерки в ситуация на извънредно положение, Борисов посочи, че СЗО е решила спора, като официално е признала, че социалната изолация трябва да продължи.

Два завода в България тестват произовдство на респиратори за изкуствено обдишване на пациенти с коронавирус и белодробни заболявания. Пробите се извършват както у нас, така и в Западна Европа, обясни още премиерът.

Според Борисов новата информационна система ще улесни работата на граничните полицаи. По думите на министър-председателя най-голяма полза от нея ще имат българите, които се връщат от чужбина, тъй като след като са подали данните си чрез електронното приложение, то след 14 дни автоматично ще уведоми както самия гражданин, така и държавните служби, че човекът вече не подлежи на карантина.

„И няма да ходи да доказва, ако полицаите го спрат на улицата. Това ще облекчи граничните полицаи“, посочи Борисов.

Всеки гражданин ще може да се включи тази информационна система за борба с COVID-19, да получава бързо надеждна информация и да се ориентира към здравните заведения, каза още премиерът.

По време на представяне на услугата здравният министър Кирил Ананиев  подчерта, че забавянето на представянето на електронните здравна карта, направление, рецепта и регистри не е по вина на ведомството. По думите му е имало проблем със спазването на процедурата, свързана с изпълнението на Закона за обществените поръчки.

Ананиев заяви, че от Китай са поръчани 1 млн. маски тип KN95, предназначени за хората, работещи на първа линия.

Поръчани са и 1 млн. маски тип FFP2 – медицински маски, които са разпределени в отделните здравни инспекции и отделения.

Ген. Мутафчийски заяви, че няма прикриване на полицейски служители, болни от коронавирус. "Такава информация не може да се смете под килима", заяви шефът на ВМА. Тирма са представителите на органите на реда с доказан COVID-19.

  • МЗ предлага: Заразените с COVID-19 да останат вкъщи 14 дни, а контактните – 10 дни
  • 442 са новите случаи на COVID-19 за денонощие у нас
  • Има или няма карантина за учениците при болен от COVID-19?
  • COVID-19 и ваксините: 14-дневната заболеваемост продължава да се покачва
  • Скок на заболелите от COVID-19 и грип у нас
  • Ръст на заразените с COVID-19: Над 3200 души се ваксинираха за последните три дни
  • Ваксинация срещу COVID-19: МЗ осигурява 1,3 милиона ваксини на Рfizer/Biontech
  • Без карантина за коронавирус: Здравните власти предлагат отпадането на задължителната изолация
  • Близо 3 млн. COVID тестове са останали неизползвани в училищата
  • У нас за първи път установиха варианта XBB.1.5 на COVID-19