Мерките срещу разпространението на COVID-19 няма да бъдат разхлабвани, тъй като включително от Световната здравна организация (СЗО) са излезли с категорична позиция, че това не трябва да се прави към момента. Това обявви премиерът Бойко Борисов при представянето на Националната информационна система за борба с коронавируса.

По повод критиките на президента Румен Радев от вчера за ефекта от от взетите мерки в ситуация на извънредно положение, Борисов посочи, че СЗО е решила спора, като официално е признала, че социалната изолация трябва да продължи.

Два завода в България тестват произовдство на респиратори за изкуствено обдишване на пациенти с коронавирус и белодробни заболявания. Пробите се извършват както у нас, така и в Западна Европа, обясни още премиерът.

Според Борисов новата информационна система ще улесни работата на граничните полицаи. По думите на министър-председателя най-голяма полза от нея ще имат българите, които се връщат от чужбина, тъй като след като са подали данните си чрез електронното приложение, то след 14 дни автоматично ще уведоми както самия гражданин, така и държавните служби, че човекът вече не подлежи на карантина.

„И няма да ходи да доказва, ако полицаите го спрат на улицата. Това ще облекчи граничните полицаи“, посочи Борисов.

Всеки гражданин ще може да се включи тази информационна система за борба с COVID-19, да получава бързо надеждна информация и да се ориентира към здравните заведения, каза още премиерът.

По време на представяне на услугата здравният министър Кирил Ананиев  подчерта, че забавянето на представянето на електронните здравна карта, направление, рецепта и регистри не е по вина на ведомството. По думите му е имало проблем със спазването на процедурата, свързана с изпълнението на Закона за обществените поръчки.

Ананиев заяви, че от Китай са поръчани 1 млн. маски тип KN95, предназначени за хората, работещи на първа линия.

Поръчани са и 1 млн. маски тип FFP2 – медицински маски, които са разпределени в отделните здравни инспекции и отделения.

Ген. Мутафчийски заяви, че няма прикриване на полицейски служители, болни от коронавирус. "Такава информация не може да се смете под килима", заяви шефът на ВМА. Тирма са представителите на органите на реда с доказан COVID-19.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 560 0 146 1 206
Света 6 573 585 10 890 388 041 3 171 032
Заразени* Нови Починали
България 2 560 0 146
Света 6 573 585 10 890 388 041
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer