За 10 дни е била събрана и интегрирана цялата важна информация за коронавируса в България в мобилно приложение.

Това стана ясно на специален брифинг с участието на премиера Бойко Борисов, премиера Томислав Дончев, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски и представители на "Информационно обслужване".

В него ще можем, абсолютно доброволно, да попълним анкетна карта с въпроси, които се отнасят към най-разпространените симптоми на COVID-19. Освен това, отново доброволно ще имаме възможност да предоставим локацията на телефона си.

Мотивите за създаването на мобилното приложение - по-добра връзка между отделните институции и по-ясна картина за нивото на заразата у нас. 

В целия процес по създаването на приложението са участвали 5 компании, а „Информационно обслужване“ е контролирала процеса. Приложението се нарича "Вирусейф" и ще може да работи с операционните системи „Андроид“ и „ИОС“. Платформата ще е достъпна най-късно в понеделник. 

„В рамките на 10 дни изградихме цялата система – централен регистър, който да събира информацията и да изпраща на всички държавни органи, като в първите 48 ч. реализирахме регистъра на всички карантинирани и заболели хора. Тази информация достига до органите на МВР. Предвидени са множество интеграции с личните доктори, с общините, с МВР, пожарна и Гранична полиция“, разкри Филипов.

От един смартфон могат да се подават данни за няколко човека с въвеждане на различните ЕГН-та, но приложението ще бъде регистрирано само на един човек, който го е инсталирал на телефона си. Приложението ще работи и от чужбина с чуждестранни номера, но както отбелязаха неговите създатели, българските власти няма как да реагира, ако сънародникът ни е в чужбина

Премиерът Борисов обясни, че най-голямата полза е за хората, които влизат в България. Ако въведем данните, след 14 дни ще получим известие, че не сме под карантина и няма да е нужно да се доказва, че не е, ако бъде проверен от органите на реда.

„Това е приложение, чрез което гражданите споделят своя здравен статус с Националния оперативен щаб и здравните власти. Тази информация ще стига и до личните лекари“, обясни Цеков.

По думите му така експертите ще знаят какво се случва при всеки един потребител и как се развиват неговите симптоми. За да използваме услугата е необходимо да въведем лични данни, както и хронични заболявания.

Събират се и геоданни, които се предават към Щаба, за да може на базата на разработената централна система, да прави анализи къде и как хората могат да бъдат здравно обслужени. Данните се изпращат и обработват от Министерството на здравеопазването. В приложението има и допълнителна информация за вируса, подадена от здравното ведомство. Също така потребителите ще могат да научат по-подробно как работи апликацията.

Цеков допълни, че мобилното приложение ще може да се използва и в чужбина от чуждестранни номера.

Освен това, личните лекари ще могат да въвеждат данни за свои пациенти, които не са ползватели на приложението.

Здравният министър Кирил Ананиев подчерта, че за ведомството изграждането на цялостно софтуерно решение е от изключителна полза. По думите му е важно осигуряването на функционална връзка между отделните институции, тъй като са обвързани лабораториите, болниците, здравните инспекции, личните лекари, пожарната и полицията. Според него на базата на получената информация можем да правим сериозни анализи и изводи.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски също изтъкна, че на базата на получената информация могат да се вземат задълбочени и обосновани научни решения за разхлабване на мерките. „На този етап ползите са безспорни. Това са отговорите, които българските граждани чакат от нас“, коментира ген. Мутафчийски.

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че няма опасност за личните данни на българските граждани и това, което ще бъде споделено в приложението, е напълно доброволно и по тяхно желание. Спокойно също така могат да не включват и геолокация.

"И сега при всеки пациент, приет в болница, без негово съгласие се вземат неговите данни и се въвеждат в регистъра, който се изпраща като бързо съобщение. Това ни дава възможност пациентите да бъдат много по-бързо регистрирани. РЗИ ще въвеждат тези данни, но ние ще можем да ги ползваме", допълни Мутафчийски.

По думите му ако пациент е въвел доброволно личните данни и здравен статус, автоматично ще се изпраща имейл към личните лекари. Така те ще имат информация за пациентите без дори да получават обаждане, подчерта председателят на Щаба.

Приложението е безплатно. Не коства средства и на държавния бюджет. Компаниите, които са го създали, са го направили срещу символичната цена от 1 лев. То се задейства с активационен есемес към трите мобилни оператора у нас, който също няма да се таксува.