„Това, което наблюдаваме сега и винаги сме твърдели - ваксинираните също могат да пренасят вируса. Такъв е случаят в дома за възрастни хора в Опанец, в Силистра. От 40 ползватели 31 са положителните пациенти. От тях 14 са ваксинирани с втора игла на „Пфайзер“. Всички тези 14 човека са в много добро състояние и имат леки симптоми“, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг в Бургас.

„Имаме родилка с коронавирус в спешно състояние в Бургас. Тя се е лекувала 10 дни вкъщи, преди да постъпи в болницата. Притеснени сме за изхода на нейното лечение. Създаваме и специализирано звено - съвет към министъра на здравеопазването, което да решава проблемите на родилки, които са с положителен тест за коронавирус. Това е нещо ново за нас“, съобщи Ангелов.

Децата на въпросната жена са родени с цезарово сечение и в момента са добре. Други две деца от две родилки, който също са с коронавирус, но в по-леко състояние, също са добре.

„Бургас ще се справи. Увеличаваме леглата за пациенти с коронавирус със 10 в сравнение с предишната вълна“, обяви здравният министър.

„Наблюдаваме подмладяване на пациентите, които постъпват с COVID-19 в болниците. Всичко, от което има Бургас е направено. Ще бъдат изпратени допълнителни количества ремдесивир, ще бъдат насочени допълнително количество ваксини. В момента нямаме притеснения за нуждите на Бургас“, допълни Ангелов.

Здравният министър обяви, че има готовност да бъдат пренасочени медици към областта. По неговите думи Спешна помощ в града се справя и обслужва подадените адреси.

„12 097 са леглата за неусложнени пациенти с коронавирус в страната. 74 са заети на национална база. Отделно имаме 1063 за интензивно лечение, 63% от тях са заети. Издали сме разпореждане на всички места, където има увеличен натиск, всички дихателни апарати, с които разполага държавата и всички апарати, които са закупени по време на подготовката през лятото, да бъдат разположени до леглата“, съобщи Ангелов.

Относно сведения, че болниците в Бургас не могат да разкриват нови легла заради липсата на кислород, "това ще бъде компенсирано от областната болница и частните болници", заяви здравният министър.

„Нито един пациент, който се нуждае от болнично лечение или реанимация няма  бъде върнат. Нямаме притеснения, системата ще издържи“, категоричен е министър Ангелов.

По неговите думи „факт е, че лекарите, които са ваксинирани по време на първата фаза, издържат. Имаме много по-малко положителни медици“.

Здравният министър коментира и новите, по-строги мерки срещи коронавируса в Бургас. Ограничението на движението на непълнолетни след 20:00 ч. се налага, тъй като "последните дни има тенденция на събиране на децата на по-големи групи и може това да е един от начините на разпространението на вируса".

  • Четири пъти повече излекувани от новозаразени с COVID-19
  • Въпреки кампанията с лица от шоу бизнеса, много роми са против ваксините срещу COVID-19
  • Кредит като помощ по „Възстановяване“: Собственици на бизнеси смятат, че е рисково
  • Здравният министър: Ваксинационното покритие в страната остава ниско
  • Информационна система ще покаже колко българи са се срещали с COVID-19
  • Проф. Александрова: „Делта“ вариантът на COVID-19 е с около 60% по-заразен от британския
  • 27 са новите случаи на COVID-19
  • България е изцяло в зелената COVID зона на картата на ЕС
  • 41 нови случая на COVID-19 у нас
  • Експерти алармират за възможна нова вълна на COVID-19 още през лятото