Рекорден брой новозаразени с коронавирус от началото на годината. Общият брой на регистрираните случаи вече приближава 5000.

Това обаче се дължи и на по-големия брой направени тестове за последните 24 ч. – близо 20 000. Продължава тенденцията около 24% от общия брой направени проби да бъдат положителни.

В болница се намират близо 9000 души, от тях 729 са в интензивни отделения. Загубилите битката с вируса са 119 души. Близо 12 500 дози ваксини са поставени.

Снимка: btvnovinite.bg

Почти цялата страна продължава да бъде в лилавата зона по заболеваемост от COVID-19, с изключение на област Търговище, която е в червената зона по заболеваемост.

София вече е лидер по заболели – 948 на 100 хиляди души. Бургас, Варна, Враца и Русе също са области с критични стойности. Картата е изготвена от екип на bTV Новините на базата на данните от Единния информационен порта.

Снимка: btvnovinite.bg

Лечебните заведения в страната са под натиска на заразата. В Бургас поискаха допълнителни количества ваксини и ремдесивир. Дарение от Червения кръст е запълнило временно нуждата от лекарството - 500 броя са разпределени за шест болници в Бургас. 

„Нуждата от това лекарство е голяма. По какъв начин е дошъл, дали чрез дарение, дали чрез редовната доставка – ние сме лечебно заведение, което изпълнява лечебно-диагностичния план. За нас е важно да го имаме“, каза д-р Бойко Миразчийски, изпълнителен директор на УМБАЛ-Бургас.

Осигурените количества ремдесивир се изчерпват непрекъснато, казаха за bTV от регионалната здравна инспекция. Това е наложило спешно да бъде поискана доставка на лекарството от здравното министерство за болниците Бургас, където и напливът на пациенти с коронавирусна инфекция остава голям.

От сутринта потокът от пациенти в триажния център във Ветрен не спира. Дежурният лекар в Спешно отделение на УМБАЛ „Дева Мария“ обясни, че преди два дни се запълнили капацитета на COVID отделението, открили нови легла, които отново са запълнени. 

И в Бургас линейки возят пациенти една след друга. За две минути – три линейки. Притеснителен е фактът, че има хоспитализирани и деца.

За да облекчи персонала на болниците, общината започна да извозва със собствен превоз изписаните пациенти. 

Държавната болница е увеличила леглата на рекордните 200.