Новите случаи на заразени с коронавирус у нас са близо 4500. Почти всеки четвърти изследвал се за COVID-19 е с положителен тест. Това показват данните в Единния информационен портал за последните 24 часа. Най-много са новозаразените в София, Пловдив, Варна и Стара Загора.

Значителен процент от интубираните пациенти с COVID-19 в света не оцеляват. Един от спасените у нас е 50-годишен мъж, който е бил интубиран в продължение на цели 92 дни. Преди дни е изписан жив и здрав.

Навръх Никулден в тежко състояние в COVID отделението влиза и един 50-годишен мъж, който си задава само един въпрос – дали ще оцелее. Същите съмнения имал и д-р Увалиев.

„Регистрирахме и доказахме едно много сериозно увреждане на белия дроб, което обхващаше над 80% от белодробния паренхим, и по всички критерии той влезаше в пациенти с много висок риск за усложнения, риск и за фатален край“, заяви д-р Николай Увалиев, ръководител на COVID отделението в УМБАЛ „Аджибадем Сити клиник“.

Апаратната вентилация се оказва неизбежна и започва денонощна борба за живота на интубирания пациент.

„Всички пациенти, които стигнат до тази фаза на лечение, са предизвикателство за медицината в България и в Западния свят, и ние също го преживяхме“, каза д-р Увалиев.

Медицинската сестра Олга Георгиева се грижила за пациента от самото начало.

„Той беше един от най-тежките ни пациенти, както и останалите, които доста дълго време изкараха на апаратна вентилация“, разказа старшата сестра Олга Георгиева.

Но усилията се възнаграждават - след 92 дни на апаратна вентилация, пациентът е екстубиран и се разминава от смъртта.

„Ние започнахме успешно да го събуждаме, да го връщаме към живота и да вървим напред“, допълни д-р Увалиев.

След 99 дни престой в болницата, 50-годишният мъж е изписан и вече е при семейството си.

„Наградата е когато видиш, че има резултат от всички усилия, които си положил“, каза д-р Увалиев.  

„Всички бяхме много щастливи и персонала, в такива моменти човек вижда резултите от работата си, от усилията си, от всичко, което е дал от себе си“, допълни медицинската сестра Олга Георгиева.

Сега борбата продължава - отделението е пълно. Екипът на д-р Увалиев се грижи за 25 пациенти, 7 от които са в интензивен сектор.

За последното денонощие в България новозаразените са близо 4500 при направени малко над 18 800 теста. Близо 8700 души са настанени в болници, 691 от тях са в интензивни отделения. Ваксинираните с две дози до този момент са близо 74 хиляди.

Почти цялата страна продължава да бъде в лилавата зона на заболели с коронавирус, като изключение прави само Търговище - в червената зона.

Данните от университета Джон Хопкинс показват, че от европейските страни България оглавява печалната класация за процент починали от заразените с COVID-19. Унгария, Италия, Великобритания и Германия също са сред страните с най-висок дял на фатален изход от заразата.

Страната ни обаче е 10-та по брой починали на 100 хиляди население. Пред нас са страни като Сан Марино, Чехия, Италия.


Здравният министър отговори днес, че България се сравнява с държави, които имат направени много повече тестове.

Ако тестовете са пропорционални на другите държави, с които се сравняваме, България няма да бъдем на това място по смъртност, каза министър Ангелов.