Здравният министър Костадин Ангелов обясни първото място на България по смъртност сред заразените от COVID-19 с разликата в броя на тестовете.

Ангелов не отрече, че броят на тежките случаи расте, но подчерта, че здравната система се справя.

„Сравняваме България с държави, които имат много повече тестове, които са направени. Ако тестовете са пропорционално на другите държави, с които се сравняваме, ние няма да бъдем на това място по смъртност“, каза Ангелов, т.е. така съотношението заразени-починали би било различно.

Той уточни, че дори при данните ни в момента, системата удържа на натиска. „Вие виждате, че хоспитализираните са повече при втората криза. Системата удържа на този натиск и ще направим цялата организация така, че да издържим и да не сме като държави като Гърция или други, в които да искаме помощ, особено по отношение на реанимация“, добави той.

Страната ни има готовност да получи един милион ваксини на „Пфайзер“ от допълнителните 10 милиона по линия на ЕК. Днес ще се проведе последната среща на ниво експерти, в която страната ни участва и на която се обсъжда разпределянето на допълнителни ваксини.

„Като допълнително количество ваксини, които ние ще поръчаме от фирма „Пфайзер“ са 1,5 млн., като ще се опитаме доставките от четвъртото тримесечие да ги изместим във второто“, каза Ангелов пред журналисти.

Той добави, че са „на път да го реализират“.

Здравният министър беше на посещение в болницата в Ямбол и заяви, че ще продължи обиколката си в регионите с най-голям ръст на заразени.