„Следим изключително проблемите със смъртността (от коронавируса). Всеки един случай на пациент в младата група ми се докладва лично и правим анализ на причините. В България имахме много призиви към българските пациенти да не се самолекуват. Другият случай е с придружаващите заболявания, които са много при нашата нация. Това ме мотивира още в първите седмици, когато станах министър и се запознах с анализите да направим тази „линия на живота“ с допълнителни профилактични мерки, които трябва да се предприемат и когато е готова, ще я представим за обсъждане с пациентските организации“, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Министерството на здравеопазването за ситуацията с епидемията у нас.

Според неговите думи за реализацията на тази програма за профилактични мерки с цел подобряване на демографските показатели ще трябва дългосрочен политически ангажимент и подкрепа, а ефектът ще се усети след около 20 години.

В момента министърът е назначил проверки от „Медицински надзор“ на няколко смъртни случая, които определи като "нелицеприятни".

Причина за многото смъртни случаи е и „късно получената лекарска помощ“. „Недоверието в системата е много голямо. Нито един български гражданин не е виновен за това, което се случва, но ние трябва да върнем доверието в тази система. Като чел ли COVID-19 ни помогна в тази насока. Хората слушат какво им казват лекарите и вярват на информацията, която им дават, повече отколкото преди COVID-19“, казва Ангелов.

„Възложил съм на националния Център по обществено здраве и анализи да направи анализ на повишената смъртност през третото тримесечие и когато е готов, ще Ви запозная с резултатите“, съобщи Ангелов.

„Категорично няма да толерирам човешки лошо отношение към пациентите. Това, което виждам, за мен е недопустимо Разпоредил съм проверки, в тази ситуация съм сигурен, че ще има санкционирани лица, след като приключи проверката“, заяви здравният министър по повод на починалия пациент, който беше оставен покрит с чаршаф пред болница „Света Анна“ във Варна.

„България е държава, която е на водещите места в Европа по болнични глава на глава от населението. Нямаме притеснение, че леглата ще свършат“, заяви Ангелов.

Междувременно председателят на българският лекарски съюз обяви в студиото на "Тази сутрин", че личните лекари не са получили допълнителните 1000 лв. за ноември. Министър Ангелов обеща, че проблемът ще бъде решен днес и го обясни с бюджетна процедура.

  • Денонощният кабинет за ваксиниране в „Св. Анна“… вече не работи
  • Опашки за ваксини: Подновиха „зелените коридори“ след доставка от „АстраЗенека“ (ОБЗОР)
  • Ангел Кунчев: Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина
  • Хаос пред „Пирогов“: Желаещите ваксина срещу COVID-19 бяха отпратени (СНИМКИ и ВИДЕО)
  • Отново „зелени коридори“ за ваксинация, но при личните лекари
  • Ангелов: Ще преценим възможно ли е да възстановим "зелените коридори"
  • Колко ваксини ще пристигнат с новата пратка на „АстраЗенека“?
  • В очакване на новата доставка от „АстраЗенека“: Ваксинираха с последните дози в Бургас, Хасково и Добрич
  • Последни дози в "зелените коридори": На места в страната се поставят ваксини
  • Проф. Кантарджиев: Преболедувалите COVID-19 може да се ваксинират само с една доза