Ние не се готвим да отворим детските градини и ясли, имаме нужда от още информация до края на седмицата, за да се вземе окончателно решение, към момента данните не ни водят в тази посока. Това заяви здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет.

Преди два дни той заяви, че има възможност детските заведения да бъдат отворени с една седмица по-рано.

Окончателни решения по отношение на мерките се очакват до края на седмицата. "Решението не е политическо, ще слушаме всичко това, което казват експертите, на които вярваме от самото начало", заяви министърът.

Днес проф. Ангелов и проф. Тодор Кантарджиев от Центъра за заразни и паразитни болести посочиха, че през последните дни има тенденция на намаление на новозаразените, но тя е много крехка.

Снимка: Ладислав Цветков

Кантарджиев посочи, че преди няколко седмици София е имала над 1000 новозаболели на 100 000 души, докато през последната седмица са 657. Във Враца се забелязва плато, но има области, в които ръстът продължава.

Все още има области като Ямбол и Шумен, където интензивните легла са заети на над 85%, стана ясно от брифинга.

„Толкова е крехка кривата на заболеваемостта, че е много рано да правим каквито и да е изводи за постигане на успех“, подчерта проф. Ангелов.

Към момента България продължава да е втора по смъртност в Европа, а 14-дневната ни заболеваемост е трета на Балканите.