20 млн. лв. месечно ще струва на държавата скринингът на гражданите за COVID-19, като той ще се извършва с три вида теста, според пика на заболяването. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Той представи графика, която показва в кой етап трябва да се използват въпросните тестове, с които се установяват и проследяват заразените с коронавирус у нас. По думите му „риъл тайм“ тестовете – PCR са най-достоверни, с тях могат да се изследват 1200 случая дневно.

Снимка: btvnovinite.bg

„Той е бавен и изисква апаратура и добре обучен персонал. Няма друг метод, който да е доказал повече своята надеждност. Това в България има възможност да се установява при пълен капацитет на работещите лаборатории в размер на около 1 000 или 1 200 случая дневно. Това значи около 30 хил. теста месечно. Изразено като цени, това е около 930 хил. лева на месец. В поръчката, която е извършена в Европейската комисия, за България са отделени 600 хил. такива теста “, обясни началникът на ВМА.

Вторият начин за идентифициране на заразен с коронавирус е чрез имунохроматографски метод на базата на антиген, пробата се взима по същия начин, като PCR, а третите са т.н. бързи дават резултат в рамките на минути. Ген.-майор Мутафчийски сравни последните с тестовете за бременност.

„Тези тестове, поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово, защото не изискват кой знае какъв обучен персонал. Предвиждаме, че те могат да с е правят от 5 000 до 20 хил. дневно, което значи на месечна база, че трябва да се правят около 300 хил. теста, които съобразно цената в момента, са около 10 млн. лв. месечно“, допълни ген. Мутафчийски.

Председателят на щаба уточни, че и трите вида теста са изключително важни. Първият, защото е точен, вторият – бърз, а третият обхваща оздравелите пациенти. 

„Тестове, с които може да се установи колко души са заболели, без дори да разберат и все пак са придобили имунитет. Предвижда се в широки граници до 40 хил. на ден, което като парично изражение е около 10 млн. лв. на месец“, добави ген. Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски заяви, че новите тестове вече се прилагат и щабът следи внимателно резултатите от тях. „При втория метод се търси самия вирус, а не досега му с тялото. Затова се смята, че ако е положителен – е надежден метод. Фирмите още не са доволни от достоверността –дават около 70%“, каза още той. 

По думите му в момента се разработва подобен тест за масова употреба, без изследване в лаборатория. Подобни опити се правят и за PCR тестовете.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 627 34 159 1 390
Света 6 767 376 74 682 395 238 3 297 359
Заразени* Нови Починали
България 2 627 34 159
Света 6 767 376 74 682 395 238
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer