Операцията по пълното усвояване на единия милиард лева държавен дълг, които кабинетът прокара с извънредната актуализация на бюджета през лятото, е пред финалната права.

Финансовото министерство официално съобщи днес, че е приключило с подготовката да се изтеглят и последните планирани от министър Петър Чобанов 360 милиона евро външен заем с посредничеството на двете големи банки Дойче Банк и Райфайзен банк. Заемът трябва да се ратифицира и от парламента.

За по-лесното изплащане на т.нар. нов „германски” дълг въпросните 360 милиона евро ще бъдат разделени на три части с различни погасителни периоди. Първата част ще се върне след 7 години, втората - след десет, а третата - след 15 години.

Операцията по тегленето на заема ще бъде финализирана най-късно до месец след като се направи маркетинг представяне сред потенциалните инвеститори на международните финансови пазари и след като наетите от правитетвото две банки наберат техните заявки.

Тогава ще стане ясно и каква ще е лихвата по този външен държавен заем. Анализатори очакват тя да е на нива около 4,2 процента.

Част от тези 360 милиона евро правителството ще задържи във фискалния резерв. Но за кратко, защото догодина хазната трябва да погаси стари плащания по външния и вътрешния държавен дълг за над 3 милиарда лева. А останалата част от „германския” заем ще отиде за покриване на поети през годината в бюджета ни допълнителни социални плащания.

Как ще расте държавният дълг догодина?

В края на годината държавният дълг е 14,6 милиарда лева. Догодина правителството ще го увеличи с нови 3,4 милиарда лева. Числата и намеренията са записани в проекта на Бюджет 2014, който парламентът предстои да гласува. Така държавният дълг на Република България ще удари числото от 18 милиарда лева.

На практика, обаче кабинетът през следващата година ще изтегли (емитира) заеми не за нови 3,4 милиарда лева, а с един милиард лева повече – 4,4 милиарда.

Как е възможно това? Догодина предстоят плащания по вътрешния дълг (плащания по държавни ценни книжа към български банки, застрахователни дружества и пенсионни фондове) за 1,3 милиарда лева. В края на януари 2014-та страната ни трябва да плати и малко над 1,7 милиарда лева по т. нар. глобални облигации в щатски долари. Така правителството си осигурява по-широк дългов коридор. Веднага след като погаси стари плащания веднага ще може да изтегли от българската банкова, застрахователна и пенсионна система допълнителни заеми, без да превишава посочения в бюджета таван от 18 милиарда лева.

Обобщено - след като изтегли новите заеми и погаси падежиращите плащания по старите вътрешни и външни заеми кабинетът догодина ще има налични 1,4 милиарда лева. Тези пари ще отидат за покриване на дефицита в хазната догодина или пък ако има преизпълнение на планираните постъпления в хазната да се пренасочат във фискалния резерв.