Кметът на София Йорданка Фандъкова няма да приеме оставката на заместника си Мария Бояджийска. Решението си тя обяви в студиото на "Тази сутрин". Вчера зам.-кметът подаде молбата си заради смъртта на професора, нападнат от кучета в квартал "Малинова долина".

"Разбирам Бояджийска и нейните мотиви. Тя прие лично проблема с бездомните кучета, както всички ние, и така трябва да бъде, но искам да подчертая, че точно тя беше тази, която в последните две години предлагаше по-строги мерки за справянето с този проблем и така си навлече гнева на повечето защитни организации. Предлагаше и промени в нормативната уредба", каза Фандъкова. И добави, че очаква от Бояджийска още по-упорита работа.

Заради заявени твърди намерения за промяна в текстовете и земеделският министър попадна под атаката на защитници на животните. Близо 50 неправителствени организации поискаха Мирослав Найденов да се оттегли от поста си. Той обаче отхвърли искането.

Според кмета без нови мерки проблемът с кучетата няма да бъде решен. Това по думите й е показала и трагичната развръзка на случая с нападнатия професор.

Общината вече има подкрепата на земеделското министерство за промените в наредбата, касаещи изискването за изграждане на приюти. Фандъкова имала и уверението на Красимир Велчев от ПГ на ГЕРБ, че те ще бъдат внесени в парламента, за да бъдат приети по-бързо.

Кметът допълни, че трябва да отпадне понятието надзорник над куче. Това по думите й са хора, които вземат кучетата от приютите и после отново ги пускат на улицата.

Фандъкова за пореден път заяви, че е против връщането на улицата на опасните кучета. По думите й обаче агресивността им трудно се доказва. А решението за това дали едно куче крие риск от нападение трябва да бъде на ветеринарните специалисти.

Според нея въпросът за преценката за агресивността на кучетата е довела до война между самите хора, а може би са намесени и финансови апетити.

"Няма как да не помисли човек, че когато има организации, които съществуват от този бизнес, има и някакви подобни интереси", каза кметът. Тя няма против осиновяването на кучета срещу заплащане, но ако организациите поемат отговорност за решаването на проблема и работят в тази насока. За пример за съвестна работа тя даде фондация „Четири лапи”, които са помогнали за кастрацията на кучетата в ромските квартали.

Фандъкова призна, че бездомните кучета в София продължават да се увеличават, включително и заради столичани, които изоставят домашните си любимци на улицата.

Кметът призна, че в работата на общинското предприятие "Екоравновесие" има минуси. И затова вече са сменени двама директори. Кандидати за поста обаче няма. Нямало и желаещи за екипите, които прибират кучетата от улицата. Ловците вземали по 5 лева на куче и по 3 лева, ако животното бъде върнато на улицата след кастрация.

Евтаназията на неагресивни кучета, според Фандъкова, е нереалистична и неефективна мярка.