Тази нощ във ВМА е починал 82-годишният професор Ботьо Тачков, който беше жестоко нахапан от кучета в столичния квартал „Малинова долина”, съобщиха от семейството му.

Въпреки множеството операции, лекарите не успяха да се преборят за живота му.

Мъжът бе нападнат от глутница агресивни кучета на 29 март, докато се прибирал от разходка в дома си. Кучетата хапят професора в продължение 50 метра и накрая го повалят на земята, но охранителят на бетоновия възел в близост успява да ги прогони.

Професорът претърпя седемчасова операция. Краката на възрастния мъж са почти разкъсани, нахапвания има по ръцете и лицето.

Проф. Тачков бе един от най-известните и преуспели българи в САЩ, но избра да прекара старините си в родината. Емигрира зад океана през 1962 г. и не след дълго става научен сътрудник в Колумбийския университет, където прави докторат и преподава.

Прави кариера на „Уолстрийт” и се издига до президент на инвестиционна банка.

Амбициозният български имигрант работи в американското външно министерство, в Световната банка и в ООН като икономически съветник. Отличен е с престижните награди „Елинор Рузвелт" и „Фулбрайт".

"Аз ще го запомня като нашия вуйчо, който винаги ни помагаше и ни обичаше много, не само нас, но и всички българи и затова се върна в родината си", каза пред bTV племенничката му Мануела Сергеева.

Негови близки отказаха да хвърлят вината за фаталния инцидент само върху кучетата. Според тях причината е в цялото общество. Те уточниха, че професорът не би искал да бъде причина за масово избиване на животни.

Проблемът с кучетата отново на дневен ред

Инцидентът с професора върна отново в полезрението на общественото внимание наболелия проблем с бездомните кучета в столицата. Столична община се активизира по въпроса. Кметът Йорданка Фандъкова изрази мнение, че трябва да има санкции за хората, които хранят уличните кучета.

Снимка: btvnews.bg
Снимка: btvnovinite.bg

Директорът на „Екоравновесие” Манол Нейков Нейков поясни, че между 100 и 150 са седмично сигналите за бездомни кучета, подавани в общинското предприятие през миналата година. От заловените животни са били кастрирани близо 4 150 кучета.

Увеличен беше броят на екипите за излавяне на бездомните животни – от пет на седем. В района на инцидента с професор Тачков бяха заловени 14 бездомни кучета - част от глутницата, нападнала възрастния мъж. На усилията на ловците от „Екоравновесие” се противопоставиха представители на организации за защита на кучетата.

Фандъкова обещава бързо решение

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Кметът Йорданка Фандъкова заяви, че срокът за намаляване на популацията на бездомните кучета с 95% до 2016 година е реалистичен. Тя допълни, че е разпоредила масови проверки за регистрацията на домашни животни. Земеделското министерство ще промени наредбата за изискванията към обектите, в които се отглеждат домашни любимци, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов след среща с кмета. Според общината те оскъпяваха излишно строителството на приюти. Министерството ще позволи на общините и да изграждат депа за временно настаняване на бездомните кучета. Те ще са по подобие на съществуващите в момента за животни под карантина.

Междувременно стана ясно, че всички кучетата, които са нахапали хора през миналата година, са били върнати на улицата. Законът, който действа в момента, отваря широко пътя на агресивните кучетата, обратно към кварталите чрез т. нар. надзорници. Пълният цикъл от сигнала на нападнати хора, през приюта на „Екоравновесие”, до намесата на така наречения надзорник и пак до улицата преминават и пет кучета, които са били част от глутница, нападала хора около Американския колеж. Президентът на колежа призова Общината от ефира на bTV, да вземе мерки.

8 природозащитни организации отново настояха за оставката на зам.-столичния кмет Мария Бояджийска, която беше натоварена с проблема с бездомните животни.