Тина Търнър лекувала с хомеопатия хроничната си бъбречна недостатъчност. Това става ясно от нейни публикации в Инстаграм два месеца, преди легендата да почине.

„Днес е Международният ден на бъбреците. Защо това е важно? Защото бъбреците отказват без болка. И това искам да ви кажа днес – покажете на бъбреците си, че ги обичате, заслужават го!“, пише певицата.

От публикацията става ясно, че Търнър от години има проблеми с високо кръвно. Тъй като така и не се лекува както трябва, тя получава инсулт през 2009 г. Именно тогава научава, че заради високото кръвно бъбреците ѝ са увредени и я диагностицират с недостатъчност.

„Тогава разбрах, че вече са загубили 35% от функцията си“, казва тя.

Търнър започва да взима редовно лекарствата си за високо кръвно, но тъй като не е най-големият почитател на медикаментите, решава да се обърне към известен хомеопат във Франция. Певицата спира предписаните лекарства.

На рутинен преглед Търнър разбира, че бъбреците ѝ са се влошили още.

„Никога нямаше да се обърна към хомеопатията, ако знаех колко зле ще ми повлияе. Благодарение на моята наивност стигнах до ситуация, в която бях между живота и смъртта“, пише певицата.

Така Тина Търнър стига до диализа – процес, който описва като депресиращ. По-късно тя получава бъбрек от съпруга си. Операцията минава без проблем, но тялото на певицата многократно се опитва да отхвърли новия орган и тя остава на тежки медикаменти.

Не е ясно дали именно бъбречното заболяване на Тина Търнър е причина за нейната смърт. В официалното съобщение се казва единствено, че е починала в следствие на дългогодишно боледуване.