Русия ще започне пролетната си кампания за военна мобилизация на 1 април, в която ще участват десетки хиляди млади хора на възраст между 18 и 30 години, съобщи руският генерален щаб.

От армията заявяват, че тези новобранци няма да бъдат изпратени в Украйна, но кампанията, която се организира два пъти годишно, идва в момент, когато много руснаци се страхуват от нова мобилизация.

"Пролетната кампания за военна мобилизация ще започне на 1 април", заяви на брифинг високопоставен служител на Генералния щаб, вицеадмирал Владимир Цимлянски, цитиран от АФП.

По думите на Владимир Цимлянски всички наборници ще отбиват едногодишната си служба на "територията на Руската федерация".

Те "няма да бъдат изпращани на постове за разполагане на въоръжените сили в новите руски региони", т.е. четирите украински области (Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка), анексирани от Русия през 2022 г., и "няма да участват в специалната руска военна операция", посочва Цимлиански.

Повече от 2 години Русия провежда офанзива в Украйна, която вече накара руските власти да наредят мобилизирането на над 300 000 души през есента на 2022 г.

Много руснаци се опасяват от втора вълна на мобилизация, въпреки уверенията на президента Владимир Путин, че това "не е необходимо".

През 2023 г. в пролетната кампания за военна повинност в Русия са участвали около 147 000 души, а през есенната кампания в руската армия са постъпили 130 000 наборници, по данни на Министерството на отбраната.

Цимлянски не уточни колко млади руснаци са били обект на пролетната кампания тази година.

Миналото лято Русия прие закон, с който от 1 януари 2024 г. възрастовата граница за наборна военна служба се увеличава от 27 на 30 години.

През последните месеци Русия заяви, че е постигнала няколко напредъка в Украйна, в лицето на украинската армия, която изпитва недостиг на хора и боеприпаси поради пресъхването на западната помощ.

През декември миналата година Владимир Путин заяви на годишната си пресконференция, че 617 000 руски войници се намират в Украйна в рамките на руската военна операция.