"Хамас" разглежда контрапредложение за спиране на огъня от Израел, съобщиха рано тази сутрин от терористичната организация.

Преговорите между двете враждуващи страни в Близкия изток са в задънена улица, след като групировката отхвърли предишния план за споразумение.

Снимка: Ройтерс

"Хамас" настояват за трайно примирие, докато Тел Авив държи на сухопътната си операция в южния град Рафа.

Снощи делегация от Египет пристигна в Израел в опит да възобнови процеса, а ООН изчисли, че премахването на тоновете отломки от сгради и неизбухнали снаряди от Ивицата Газа би отнело поне 14 години.

Утре палестинският президент Махмуд Абас се очаква в кулоарите на Световния икономически форум в Рияд, където акцент ще бъде войната в Газа. Американският държавен секретар също ще присъства преди да се отправи за пореден път към Израел.

Междувременно израелският външен министър заяви, че планираната военна операция в Рафа в Ивицата Газа може да бъде отложена, ако се постигне споразумение за освобождаването на израелските заложници, държани от "Хамас". 

Снимка: Ройтерс

Припомняме, че в изявление от 13 април движението "Хамас" обяви, че е представило на египетските и катарските посредници отговора си на предложеното примирие с Израел в Ивицата Газа, като настоява за постоянно спиране на огъня.

"Хамас" получи днес официален отговор от ционистката окупация на позицията ни, която бе връчена на египетските и катарските посредници на 13 април. Движението ще проучи това предложение и щом приключи, ще представи своя отговор", заяви в комюнике вторият човек в политическото крило на "Хамас" за ивицата Газа - Халил ал Хая.

Снимка: Ройтерс

Без да отхвърля изрично съдържанието на предложеното примирие, "Хамас" потвърди отново своите изисквания, а именно "постоянно прекратяване на огъня", изтегляне на израелската армия "от цялата Ивица Газа", "завръщане на разселените хора в техните райони и домове" и "увеличаване на хуманитарна помощ", влизаща в Газа.