Жените, които са с епидурална упойка по време на раждане, са изложени на по-малък риск от тежки усложнения, съобщава АП, като цитира ново проучване.

Изследователите са установили, че е важно упойката да бъде по-широко достъпна и да се предоставя повече информация на тези, които биха имали полза от нея.

В проучването, проведено от Университета в Глазгоу и Университета в Бристол, са участвали 567 216 родилки, които са постъпили в болници на Шотландската национална здравна служба в периода 2007-2019 г. и са родили естествено или чрез непланирано цезарово сечение.

От общия брой около 125 024 жени са приели епидурална упойка, която се прилага чрез инжекция в гърба и блокира болката в определени части на тялото.

Изследователите са анализирали честотата на сериозните усложнения, включително сърдечни пристъпи, еклампсия и хистеректомия по време на раждането.

Проучването установява, че прилагането на епидурална упойка намалява риска от тези събития с 35%.

Този вид анестезия е били по-ефективен и при жени, които са започнали да раждат преждевременно или са имали предишни медицински или акушерски проблеми.

Изследователите заявиха, че резултатите от проучването, публикувани в BMJ, показват, че „разширяването на достъпа до епидурална аналгезия за всички родилки и особено за тези с най-голям риск може да подобри майчиното здраве“.

Водещият автор професор Рейчъл Кернс от Университета в Глазгоу добави: „Това откритие подчертава необходимостта от осигуряване на достъп до епидурална упойка, особено за най-уязвимите жени - жени с по-високи медицински рискове или раждащи преждевременно. Като разширим достъпа и подобрим информираността, можем значително да намалим риска от сериозни последици за здравето и да осигурим по-безопасно раждане.“

Според изследователите случаите на тежки усложнения по време на раждане почти са се удвоили между 2009 и 2018 г. във Великобритания.

Според тях това отразява тенденцията хората да изчакват, докато станат по-възрастни, за да имат деца, или пък да са затлъстели.

Професор Дебора Лоулър от Бристолския университет обясни: „Важно е жените и техните партньори да имат контрол върху лечението си по време на бременността, включително използването на епидурална упойка по време на раждането.

„Важно е също така жените, които биха имали полза от епидурална упойка, за да предотвратят сериозно заболяване, да получат лесна за разбиране информация, която да им помогне да вземат информирано решение.“