Полицията е в контакт с двете жени, които бяха объркани от медицинския персонал в университетската болница „Буловка“ в Прага. Едната жена претърпя спонтанен аборт заради процедурата.

От миналата седмица полицията се опитва да се свърже с жените, пише tn.nova.cz. Тя успя да разговаря с адвоката на първата жена, а с полицията се е свързал и адвокатът на втората пациентка.

„В момента криминалистите продължават да работят по случая и извършват всички действия, които са необходими като част от разследването“, съобщи говорителката на полицията в Прага.

Объркването на пациенти в болницата се случи през втората половина на март. Една от жените, бременна в 16-а седмица, претърпя операция, по време на която направи спонтанен аборт.

Болницата нарече объркването „фатална грешка“, извини се на пациентката и съобщи, че е отстранила от работа медицинския персонал, отговорен за объркването.

Служители на болницата обаче твърдят пред tn.nova.cz, че отговорните медици все още са на работа.

"Сестрата на отделението беше на работа, лекарят - също", каза служител на лечебното заведение.

Снимка: Уикипедия

"За фатално нарушение четирима служители, които бяха идентифицирани като потенциални виновници за злощастното събитие, бяха незабавно уволнени. Този статус все още е валиден. Това са анестезиолог, лекар от АГ клиниката, медицинска сестра и административен работник от същото отделение“, каза говорителят на болницата.

Според шефа на пациентската организация зад объркването стои езиковата бариера. Според местни медии двете жени били чужденки от азиатски произход, които живеят постоянно в Чехия. Едната отишла на рутинен преглед по време на бременността си, а другата на кюретаж, който се прави например при лечение на болна матка, но процедурата може и да прекрати бременност.

Според Министерството на здравеопазването тази седмица трябва да станат ясни резултатите от вътрешното разследване на болницата. Здравният министър Властимил Валк заяви пред чешка телевизия, че става въпрос за човешка грешка.

Според него полицията трябва да се произнесе за степента на вина на отделните лица.

„Системно всичко е изрядно в тази АГ клиника, където се случи нещастният инцидент. Тук става въпрос за човешкия фактор. Конкретни хора, които не спазиха процедурите, които има в Буловка“, заяви министърът.

АГ клиниката: Определено имаше езикова бариера 

„Езиковата бариера определено беше налице, защото процедурата се правеше на чужденец“, заяви Михал Зикан, ръководител на Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ-Буловка.

Съгласно работния процес болницата трябва да предостави информация за самата процедурата на разбираем за пациента език.

По думите на Михал Зикан четиримата служители са отстранени.

„Вътрешното разследване все още не е приключило. От този случай те не участват в оказването на грижи", заяви той.

По думите му дори и при най-добре изградената система няма как да се елиминира риска от човешка грешка и според него точно това се е случило.