Политически шок във Великобритания и света, след като рано тази сутрин стана ясно, че британците в крайна сметка са избрали да напуснат Европейския съюз. Премиерът Дейвид Камерън обяви, че ще подаде оставка, британската лира се срина.

Паника на финансовите пазари и исторически срив в цената на британския паунд настъпиха след новината за брекзит. Британската валута се обезцени до най-ниското ниво в последните 31 години. Това е най-кошмарният ден за европейските борси от 2008 година насам, като агенция Ройтерс изчислява, че за днешния "черен петък" акциите, търгувани на капиталовите пазари по света, изгубиха общо 2 трилиона долара от стойността си.

Сътресението на световните пазари и предстоящият период на политическа несигурност неминуемо ще доведат до забавяне в развитието на икономиката в Европейския съюз.

Дъблин, Амстердам и някои скандинавски страни вече заявиха желанието си да поемат „бремето" на нов финансов център, замествайки лондонското сити. Брекзитът може да доведе до трудности за базираните в Лондон банки като наемане на персонал от Европа и разпространение на услугите им към държавите от ЕС.

Шотландия поиска втори вот. На референдума цели 62 на сто от гласувалите там заявиха, че искат да останат в Европейския съюз и то близо 2 години след като в референдум шотландците се отказаха от независимост от Великобритания.

Недоволна от резултата е и Северна Ирландия. 56% от избирателите подкрепиха обединена Европа, но сега обмислят отцепване от Великобритания и присъединяване към Ирландия.

След шокиращата за всички новина тази сутрин се оказа, че има британци, които съжаляват за начина, по който са гласували и биха искали втори шанс.

Десетки хиляди лондончани организират петиция, с която призовават парламента да гласува за нов референдум, в който условието резултатът да бъде зачетен е минимум 60 на сто от гражданите да подкрепят едната от двете позиции при избирателна активност не по-малка от 75%.

Политическата нестабилност на Острова се прехвърля към Европа. Безпрецедентното отделяне на Великобритания изправя Брюксел пред напрегнато лято на сътресения, предоговаряне на стотици търговски споразумения и 80 хиляди страници правни текстове.

От Брюксел призоваха Лондон да предприеме веднага необходимите стъпки по процедурата за напускане на съюза.

„Съюзът от 27 страни членки ще продължи. Сега очакваме от британското правителство да приложи в действие това решение възможно най-скоро, колкото и да е болезнен този процес. Всяко отлагане ненужно ще удължи несигурността”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Великобритания няма да бъде канена да участва в работата на Европейските съвети, които ще се занимават с техническите и политическите аспекти на напускането й на съюза.

„Последствията от това отделяне през следващите дни, седмици, месеци и години ще зависят от това дали ще съумеем да реагираме компетентно в тази ситуация и да не направим бързи и опростени изводи, че британският референдум ще доведе до нови разделения в Европа”, каза канцлерът Ангела Меркел.

Руският президент Владимир Путин порица реакцията на британския премиер в оставка - Дейвид Камерън, като заяви, че обвиняването на Русия за изхода от референдума е демонстрация на ниска политическа култура.

„Това е изборът на британците. Русия по никакъв начин не се е месила, нито има намерение да го прави”, заяви президентът Владимир Путин.

Той очаква сътресенията на международните пазари скоро да се успокоят.

Отзвук на новината дойде и отвъд океана.

„Отношенията между Великобритания и Евросъюза може да се променят, но това няма да засегне специалната връзка между нашите два народа. Продължаваме съвместното сътрудничество с Европа, както и в рамките на НАТО”, бяха думите на американският президент Барак Обама.

Генералният секретар на Алианса заяви, че НАТО ще преживее излизането на Великобритания от Европейския съюз, но се опасява от нови разпокъсвания на Европа.

Реакциите от страна на България също не закъсняха

Лош ден за Европа, след като ясно, че продължаваме без Великобритания. Така реагираха и премиерът и президентът.

„Оттук нататък Европейският съюз трябва да покаже, че може без Великобритания. Щом така са избрали сами да решават съдбата си, ние продължаваме без тях. Всякакви разговори за специален статут  не трябва да се водят", заяви премиерът Бойко Борисов

"Дълбоко съжалявам за този резултат.  Дълбоко съм притеснен, че днес националисти и популисти тържествуват по улиците на Европа. Но съм сигурен, че обединена Европа с или без Великобритания трябва да гледа напред”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Притесненията са за наплив от допитвания за излизане от Общността подобно на това на Острова.

„Ние сме длъжни да не позволим да се получи ефектът на доминото и популизма и национализмът да не надделее над здравия разум”, коментира външният министър Даниел Митов.

  • Испания и Великобритания постигнаха "принципно споразумение" за Гибралтар
  • Драстично се увеличават студентските такси на Острова
  • Преговарящият на ЕС за брекзит отхвърли ключови точки от британския план
  • Тереза Мей поема преговорите с ЕС за брекзит
  • Британският премиер назначи нов министър за брекзит
  • Тереза Мей приветства одобрението на евролидерите за 21 месеца преходен период за брекзит
  • След брекзит: Новите британски паспорти ще се произвеждат във Франция
  • Великобритания и ЕС се споразумяха за преходния период след брекзит
  • Нова британска партия опитва да предотврати брекзит
  • Великобритания напуска ЕС точно на 29 март 2019 г. в 23 часа