Дебат за Евровизия – ключовият сблъсък между водещите кандидати за председателството на Европейската комисия. Той се проведе в Брюксел и е организиран от Европейския съюз за радио и телевизия.

Участниците бяха Валтер Байер (Австрия, Европейска левица), Сандро Гоци (Италия, Renew Europe Now), Урсула фон дер Лайен (Германия, Европейска народна партия (ЕНП), Тери Райнтке (Германия, Европейски зелени) и Никола Шмит (Люксембург, Партия на европейските социалисти (ПЕС).

Петимата кандидати дебатираха по темите икономика и заетост, отбрана и сигурност, климат и околна среда, демокрация и лидерство, миграция и граници, иновации и технологии.

Целият дебат за бъдещето на Европа можете да гледате тук:

Преди началото

Преди дебатът водещите кандидати направиха изявления пред журналисти. Всички те призоваха жителите на Европа да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент.

Никола Шмит посочи, че не вижда възможност за следизборна коалиция с крайната десница. Той отговори на въпрос, свързан с опасенията, че гласовете на проевропейските партии в ЕП няма да бъдат достатъчни за определяне на следващия ръководител на ЕК и ще бъде необходима подкрепа и от националистически сили. „За нас не може да има коалиция с крайната десница, защото тя се стреми към влошаването на Европа“, каза Шмит.

Тери Райнтке отбеляза, че днес за първи път ще участва в подобен дебат. „Трябва да мобилизираме хората да гласуват и то за продемократичните партии“, настоя тя.

Сандро Гоци определи дебата като много важен за демокрацията и изрази очакване да насърчи гражданите, особено най-младите избиратели, да гласуват. „Ако искаме по-силна и демократична Европа, бъдещето е в нашите ръце. Крайната десница не иска демокрация извън националните граници, стреми се да отслаби ЕС“, каза той.

Валтер Байер изрази надежда дебатът да бъде по същество и да засяга въпросите за опазването на природата и за осигуряването на достъпни жилища.

Преди началото на дебата досегашният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен не направи изявление и за разлика от останалите кандидати не се предвижда да даде пресконференция след края на събитието.

Снимка: Reuters

Отбрана и сигурност

„Имаме нужда от щит за противовъздушна отбрана за цяла Европа“, заяви настоящият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен

„Трябва да подобрим нашата отбранителна индустрия. Трябва да сме сигурни, че разпокъсаността, която имаме в ЕС, ще спре, че имаме общи европейски проекти, например противовъздушен отбранителен щит за цяла Европа“, каза тя.

Блокът наскоро беше подложен на натиск от президента на Украйна Володимир Зеленски да предостави на Киев повече системи за противовъздушна отбрана, но страните не са склонни поради опасения от потенциален недостиг в рамките на блока.

Тери Райнтке от „Зелените“ призова блока да реформира правилата за гласуване в Съвета, за да попречи на отделна държава-членка да дерайлира външнополитическите решения, както прави унгарският Орбан.

Снимка: Reuters

„Не можем да приключим само с харченето на пари заедно. Когато става дума за отбрана и външна политика, не можем да дадем на хора като Виктор Орбан право на вето върху нашата сигурност“, каза Райнтке.

Блокът наскоро беше принуден да намери креативни решения, за да заобиколи Орбан в Съвета, докато пакетите от санкции срещу Русия заради нейната война в Русия бяха разводнени, за да се осигури необходимото му одобрение.

„Наистина съм изумен от факта, че стоим тук и говорим за мир и сигурност, а никой дори не спомена Газа и Израел“, разпалено каза Байер.

„Кога Европейският съюз ще наложи санкции на Израел, за да сложи край на убийствата в Газа?“, попита той.

Снимка: Reuters

Фон дер Лайен отговори, че коренът на конфликта е атаката на „Хамас“ срещу Израел от 7 октомври, когато около 1200 израелци бяха убити и над 200 други бяха отвлечени в Газа. Тя подчерта как блокът е увеличил четирикратно хуманитарната помощ за палестинците от избухването на войната и е продължил да финансира агенцията на ООН за палестинските бежанци.

„Трябва да направим всичко възможно, за да защитим цивилния живот в Газа“, увери фон дер Лайен, попитана за нейното силно критикувано колебание да призове за сдържаност в офанзивата на Израел в Газа.

„Абсолютно призовавам за прекратяване на огъня и освобождаване на 128-те заложници, които все още са в ръцете на „Хамас“, добави фон дер Лайен.

Възходът на крайнодесните партии