Турската страна е изразила готовност да преразгледа споразумението между „Булгаргаз“  и „Боташ“, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов и турският му колега Алпарслан Байрактар се срещнаха в Истанбул.

 

Срещата е инициирана от българска страна, а повод за нея е решение на Народното събрание от 19 април, с което се възлага на министъра на енергетиката да предприеме необходимите действия с цел предоговаряне на споразумението между „Булгаргаз“ ЕАД и турската енергийна компания „Боташ“.

Двамата министри се обединиха около това, че България и Турция ще продължат съвместното си сътрудничество за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Те възложиха на мениджмънта на двете компании да започнат активна работа във връзка със споразумението.

Обсъдена е и възможността за увеличаване на свързаността между електропреносната и газопреносната система между двете държави.

Отчетен бе и напредъкът, след като „Булгаргаз“ и „Боташ“ подписаха споразумение за междусистемно свързване през януари т.г.

По думите на министър Малинов документът е от важно значение за диверсификацията на източниците на природен газ не само за България, а и за регионалния и европейския газов пазар.

Чрез газопреносната мрежа на Турция се осигурява достъп до природен газ от добив от местни находища, Азербайджан, Иран и глобалния пазар на втечнен газ посредством терминалите за регазификация в Турция.

Сделката с “Боташ” бе сключена от служебното правителство на Гълъб Донев през януари 2023 година. Тя е за сключване на споразумение между „Булгаргаз“ и турската компания за получаване на достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

През юни Министерството на енергетиката започна пълна проверка на целия процес, при който е сключен договорът между „Булгаргаз“ и "Боташ" за покупко-продажба на природен газ. 

В края на юни в парламента енергийният министър Румен Радев заяви, че България не е ощетена и може да опита да измени споразумението за регазификация и доставка на втечнен газ. 

На 19 април тази година след извънредно заседание депутатите решиха, че министърът на енергетиката трябва да предприеме действия по предоговаряне на споразумението между „Булгаргаз“ и турската компания "Боташ", за да бъдат защитени интересите на „Булгаргаз“ и българската страна.

Според ПП-ДБ и БСП „Булгаргаз“ трябва да плаща ежедневно на турската страна близо половин милион долара такса за достъпа до нейната инфраструктура. В същото време се изтъква, че това, за което плащаме фиксирана такса, всъщност не го използваме.

Преди извънредното заседание от БСП изнесоха данни по доклада и определиха сделката като „национално предателство“.

От първия ден на този парламент твърдим, че е един от най-корупционните договори, подписан от служебното правителство на Румен Радев, с който плащаме по 500 хиляди долара или близо милион на ден без нищо да получаваме“, каза председателят на БСП Корнелия Нинова.