Българската държавна газова компания "Булгаргаз" ще подпише споразумение с турската държавна енергийна компания "Боташ" (BOTAS) за достъп до терминалите за втечнен газ и газопреносната мрежа на южната ни съседка, съобщиха от правителствената пресслужба.

Документът ще бъде подписан утре от ръководствата на "Булгаргаз" и "Боташ" в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Споразумението ще е за срок от 13 години.

В края на миналата година Росен Христов заяви, че очаква резервираният капацитет на терминалите за втечнен природен газ да достигне 1 млрд. куб. м годишно.

След подписването премиерът Гълъб Донев ще проведе среща с министрите Христов и Дьонмез, на която ще бъдат обсъдени и други възможности за сътрудничество в сферата на енергетиката между България и Турция. След това турският министър има среща  и с държавния глава Румен Радев.

Срещата е в продължение на договореностите за развитие на двустранните отношения в сферата на енергетиката, постигнати при срещата на българския държавен глава Румен Радев с турския му колега президента Реджеп Тайип Ердоган на 9 декември м.г.

Възможностите за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството между България и Турция, в това число доставка на природен газ и нови партньорства, ще са сред темите на разговора утре на "Дондуков" 2.