ЕК разследва сделката на България с Турция за достъп до газопровода на южната ни съседка. С него Генерална дирекция "Конкуренция" на ЕС иска от "Булгаргаз" изчерпателен списък с документи, свързани със споразумението за доставка с турския държавен оператор.

Съмненията са за възможни нарушения на правилата на Европейския съюз за конкуренцията, защото "Булгаргаз" може да се окаже единственото дружество в ЕС, което има достъп до природен газ чрез турската инфраструктура.

Сделката с “Боташ” бе сключена от служебното правителство на Гълъб Донев през януари тази година. Тя е за сключване на споразумение между "Булгаргаз" и турската компания за получаване на достъп до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

През юни Министерството на енергетиката започна пълна проверка на целия процес, при който е сключен договорът между "Булгаргаз" и "Боташ" за покупко-продажба на природен газ. 

В края на юни в парламента енергийният министър Румен Радев заяви, че България не е ощетена и може да опита да измени споразумението за регазификация и доставка на втечнен газ. 

Какво каза КЕВР за сделката с „Боташ“ в края на август: