Българската държавна газова компания „Булгаргаз“ подписа важно споразумение турската държавна енергийна компания „Боташ“, свързано с доставката на природен газ за страната.

Подписаното споразумение между София и Анкара позволява страната ни да може да си доставя до 1,5 млрд. кубични метра синьо гориво, през мрежата на Турция. 

За сравнение, това е половината от годишното ни потребление. Споразумението се сключва за срок от 13 години и беше в гранитната зала на Министерския съвет

Снимка: Ладислав Цветков

Благодарение на това споразумение ние осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме в турската страна, заяви при подписването на документа в Министерския съвет служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той определи събитието като „исторически момент“.

И енергийният министър, и държавният глава Румен Радев определиха споразумението като историческо. Договорът бил финализиран по Коледа и се подписва в първия ден на Новата година.

„Само три седмици след моето посещение в Истанбул и принципните ни договорки с президента Ердоган за задълбочаване на нашите отношения в сферата на енергетиката, двете министерства работиха изключително интензивно и материализираха нашата политическа воля в конкретно споразумение“, коментира президентът.

На церемонията присъства и турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

„Днес подписахме един протокол, който ще развие сътрудничеството по отношение на природния газ между двете страни и ще засили нашите отношения“, обясни той.

Темата коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов:

„С визията си, която сме имали за енергийната диверсификация, сме подготвили почвата да се подпише такъв документ. Сиреч - не сме пили шербет, а сме вършили много работа“, посочи той.

Финализирането на документа между „Булгаргаз“ и „Боташ“ премиерът Гълъб Донев определи като ключов момент в развитието на партньорството между България и Турция.