Ще плащат ли домакинствата и индустрията в България по-скъп природен газ заради сключения от служебното правителство на Гълъб Донев дългосрочен договор с турската държавна компания „Боташ“.

Този въпрос отправи bTV към председателя на енергийния регулатор Иван Иванов, бившата и сегашна власт, както и към независими експерти.

Ясен отговор на въпроса дали споразумението с турската компания ще доведе до по-високи цени на синьото гориво за всички нас - все още няма.

Споразумението с „Боташ“ бе подписано на 3 януари. То предвижда резервиране на капацитети за втечнен газ, регазификация и пренос на синьото гориво, което България ще осигурява от различни доставчици. Таксите по този договор засега се пазят в тайна, но според експерти те са огромни, а споразумението е неизгодно за страната ни и няма как да не се отрази и на цената.

Клаузите в сключеното споразумение са търговска тайна и не могат да бъдат разкрити, отговориха за bTV от „Булгаргаз“.

Такива притеснения изрази и настоящата власт и обяви, че води разговори с турската компания за предоговаряне на някои от поетите ангажименти. Ние потърсихме за коментар и енергийното министерство, оттам ни отговориха в позиция, че преговори се водят, има разбиране от турските партньори и готовност за разговор в посока - по-различни условия.

Ще се случи ли това, предстои да разберем.

А председателят на енергийния регулатор увери, че за сега в цената не сме усетили споразумението с „Боташ“.

„За месец септември няма количества, които ще бъдат пренасяни през газопреносната мрежа на „Боташ“. Как ще продължи в бъдеще и дали такива такси по някакъв начин участват ние ще разберем от заявленията, които ще ни бъдат подавани ежемесечно от „Булгаргаз“. Комисията не определя цената, но тя я утвърждава, което означава, че се произнасяме върху това, което заяви „Булгаргаз“, ако има такива такси в заявлението този въпрос ще бъде разискван тогава с „Булгаргаз“. Към момента няма. При никое от заявленията не само за септември, но и в предните месеци не се включва такива такси“, каза Иван Иванов, председател на КЕВР.

Потърсихме за коментар и бившия министър на енергетиката Росен Христов, но той отказа такъв.

Вижте какви са притесненията и прогнозите на енергийните експерти във видеото.