Трети ден протест и блокада в центъра на София заради новата организация на паркиране и движение по булеварди в центъра на София. Хората и днес блокираха бул. „Фритьоф Нансен“.

Според протестиращите пред домовете им стават огромни задръствания, а заради новото косо паркиране и велоалеите в района там няма как да спрат линейки или коли за зареждане.

Темата предизвика и спор между министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и Столичната община. За първи път по въпроса говори и кметът на София Васил Терзиев.

Според вътрешния министър новата организация създава предпоставка за задръствания.

„Не одобрявам това, което се случва там. София трябва първо да подсигури надземни и подземни паркинги за всички тези коли в централната част и после за алеите“, коментира Стоянов.

Снимка: Ладислав Цветков

„Аргументът първо трябваше да направите паркинги, после промени не е валиден. Аз разбирам недоволството. Внимателно следя ситуацията. Няма да спрем проекта. Но ако се наложи, ще направим корекции. Мислим за местата за паркиране, как ще се развие движението, градския транспорт“, обяви кметът Васил Терзиев. 

Зам.-кметът по транспорта Илия Павлов, който е от „Спаси София“, допълни, че след месец ще има изследвания за трафика. Той се обърна и към Калин Стоянов: „Относно паркингите – вярвам и очаквам той да помогне с имотите, които са на държавата, да с е прехвърлят към общината – най-вече тези пред НДК“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Спор има и за разрешението за проекта. По информация на общината идеята е на повече от 10 години. А проектът – от 2019 г. Оттогава досега няколко пъти е разглеждан от комисия. Последният – през април.

На този фон кметът Терзиев отчете, че са допуснали грешка, но тя е комуникационна – не всички са разбрали за промените.