Парламентарната група на ГЕРБ няма да участва повече в заседанията на 42-то Народно събрание, обяви лидерът Бойко Борисов в сряда. Депутатите от неговата партия не се регистрираха тази сутрин и така затвърдиха традицията на липсващ кворум, белязала „работата” на настоящия парламент.

Решението бе взето ден след като ГЕРБ и ДПС сами си дебатираха и сами си приеха актуализацията на държавния бюджет, внесена от Министерски съвет. Социалистите излязоха от залата, след като различни техни представители дни наред обявяваха, че ремонт не е необходим. С отказа на ГЕРБ да влиза в пленарна зала актуализация на бюджета едва ли ще бъде гласувана на второ четене.

Пред bTV тази сутрин Румен Гечев от БСП огласи съществуването на „нов кооператив между ГЕРБ, ДПС и президента”. Това му „откритие” Борисов по-късно нарече „опорна точка” и обяви, че няма да позволи на социалистите в последните дни да се възползват от нея.

Г-н Местан се целува със Сергей Станишев, Орешарски се целува със Сергей Станишев, а сутринта Бойчев вика: „Коя е булката, кой е сватът и кой е младоженецът” (Жельо Бойчев в интервю за сутрешен блок – бел. ред.)? Що за нахалство в последните три дни на парламента да може да изговорите такива глупости и да се опитате на базата на нашата отговорна позиция да осигурим два и половина-три месеца спокойствие поне на служебното правителство, защото хората ще изберат която партия искат. В демокрацията този, който спечели изборите, тези, които спечелят изборите и направят коалиция или различните форми, които има в конституцията, управляват. Не се управлява нито от Фейсбук, нито от кулоарите на парламента. Ясно, точно и публично трябва да се знае”, подчерта Бойко Борисов, който е известен с активността си в социалната мрежа и с брифингите в кулоарите на парламента.

Ето и пример:

 

Затова аз повече не мога да търпя и затова отидох при г-н Миков и най-колегиално и държавнически му казах: „Ще подкрепите ли поне вашия бюджет – на премиера Орешарски, на този, който се целуваше със Станишев в неделя? Ще ли го подкрепите или няма да го подкрепите?”. Той каза: „Няма да го подкрепим, защото моите са се втвърдили, редим листи и няма да го правим”, продължи бившият премиер.

Самият Михаил Миков не коментира разговора, който е имал с Борисов сутринта, с мотива, че е бил на четири очи.

ДПС с техните експерти прекрасно знаят състоянието на бюджета. Те прекрасно знаят, че трябват пари за еврофондове, за общините, за буфери. Това го каза и техният финансов министър Чобанов – чест му прави, който е избран като депутат от БСП – Пловдив. Само в неделя аз видях как премиерът Орешарски се целува със Станишев на Конгреса на БСП. Излиза, че БСП не иска да подкрепи актуализация на бюджет, който този г-н Орешарски е предложил. Виждате ли колко странно се получава”, реоторично попита Борисов.

Накрая той обяви: „Дотук беше. Оттук-нататък отговорността е само на БСП. Да се съберат БСП, ДПС и „Атака” – така, както година и два месеца го правиха, и ако имат да си прекарват закони, да си ги прекарат. Това е тяхна работа. Излизаме от парламента, днес беше последният работен ден. Ние ви пожелаваме приятна игра”.

"Тази развръзка е добра за България и всички български граждани могат да бъдат спокойни - финансовите параметри на държавата са добри, има достатъчно голям фискален резерв", заяви депутатът от Коалиция за България Жельо Бойчев, минути след като Бойко Борисов обяви, че повече няма да влиза в пленарна зала.

Според Атанас Мерджанов пък днешното решение на ГЕРБ още веднъж показва как опозицията е усетила, че става съучастник и инициатор в един грабеж и в подписването на един празен чек. "Може би заради гузна съвест днес се извъртяха на 180 градуса", заяви той.

"Явно никой не иска да бъде пришит към ДПС и това е, което стресна Бойко Борисов", продължи в същия дух и Мая Манолова. "Вчерашните ни усилия в пленарна зала имаха своя смисъл, след като показахме на гражданите бабуването на новата коалиция между ГЕРБ и ДПС. Това уплаши Борисов, той даде крачка назад и слава богу, планът, който бяха замислили, няма да се случи", продължи тя.

Парламентът трябваше да гласува днес на първо четене промени в Закона за управление на отпадъците.

Депутатите трябваше да гласуват и върнатите за ново обсъждане от президента текстове от промените в Закона за защита на конкуренцията, както и да разгледат на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

  • Парламентът пак няма кворум
  • Кой ще влезе в състава на новия служебен кабинет?
  • Служебният кабинет - съставен от експерти с проевропейска насоченост
  • Вигенин си тръгва с чувството за изпълнен дълг към държавата
  • Плевнелиев връчи мандат на Местан, той го върна
  • Орешарски оглавил "не най-тежката, но най-нестабилна" година в новата история
  • Най-запомнящите се моменти от 42-то Народно събрание
  • Депутатски бисери (ВИДЕО)
  • Мерджанов: ДПС може и да не върнат мандата за правителство
  • Президентът връчва проучвателен мандат на ДПС в сряда