Прокуратурата призна абсолютната несъстоятелност на разследването за "убийството" на депутата от ДПС Делян Пеевски. В същото време обаче държавното обвинение подкрепи собствените си действия.

В сряда от оглавяваната от Сотир Цацаров институция съобщиха, че няма да обжалват освобождаването от ареста на Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев.

В събота тримата бяха освободени от Софийския градски съд без никаква мярка за неотклонение, тъй като магистратите не откриха нито едно годно доказателство в папките на досъдебното производство. Липсваше дори конкретика кога и къде е трябвало да бъде извършено покушението.

В продължение на дни от държавното обвинение не даваха абсолютно никаква официална информация около разследването, но контролирано бе спускана информация към различни медии, която сочеше, че поръчката за физическото ликвидиране на Пеевски идва от банкера Цветан Василев.

В същото време близките до Пеевски медии започнаха кампания срещу съдията, която не уважи искането на обвинението за задържане на обвиняемите.

От съобщението на държавното обвинение става ясно, че Софийската апелативна прокуратурата е изтеглила протеста на първоинстанционната градска срещу освобождаването на обвиняемите.

„По повод депозирания от наблюдаващия прокурор частен протест ръководството на прокуратурата възложи на прокурори от Апелативна прокуратура София и Върховна касационна прокуратура да проучат делото. Установи се, че доводите на СГП не могат да бъдат споделени и липсват основания за поддържане на протеста, тъй като въз основа на събраните до момента доказателства не може да бъде направено обосновано предположение, че тримата обвиняеми са извършили престъплението, в което са обвинени”, пишат от пресцентъра на Сотир Цацаров.

Макар медиите да бяха подгрявани с „ексклузивни” новини около разследването, в продължение на дни обвинението спазваше собствената си традиция да не казва името на прокурора, който работи по делото. Самоличността му стана известна едва по време на мярката за неотклонение в събота. Оказа се, че под червената тога е Илиян Рангелов, който е командирован в Софийска градска прокуратура. Той обаче отказа да си говори с репортерите.

Самоподкрепяме се

„По повод появили се спекулации за евентуална предубеденост и заинтересованост по въпросното дело, ръководството на прокуратурата изразява ясно своята позиция:

Без значение на начина, по който би могъл да бъде интерпретиран конкретен казус в публичното пространство, подкрепяме безусловно и категорично действията на прокурорите, които вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото.

Прокуратурата на Република България изпълнява задълженията си по закон и всякакви внушения, че тя е фактор в политическия живот на страната са недостойни и спекулативни”, заявяват от прокуратурата.

Въпрос на избор

е дали човек да вярва на горното твърдение на държавното обвинение. Най-яркият пример за неговата безпочвеност е случаят „Костинброд”. Макар делото за бюлетините още да не е приключило, неговият крах бе предизвестен още в самото начало. Но да обърнем внимание на някои факти от „горещият случай” с „убийството на Пеевски”.

Разследването се е водело в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Както градската прокуратура, така и столичното следствие, се ръководят от близки до ДПС кадри. Христо Динев, чиято съпруга е била личен съветник на депутата от ДПС Четин Казак, беше избран за градски прокурор през януари. Шефът на столичното следствие Петьо Петров (популярен като Пепи Еврото), пък е титуляр по разследвания свързани с ДПС и Делян Пеевски.

„Мишената” Пеевски заяви в неделя, че няма да коментира „конкретната ситуация”. „Отнасям се с пълно доверие към правораздавателните органи, които през последните два месеца работиха усилено, професионално и най-вече дискретно. От тях не изтече информация, въпреки критиките за неумението им да работят с тайни”, каза той. „Искам да им благодаря, че са си свършили толкова професионално работата”, като към онзи момент от преди три дни демонстрира отлична осведоменост с хода на разследването, макар че дотогава нямаше информация да е разпитван по делото.

Пеевски се яви в следствието едва на следващия ден и заяви, че не е „началник на съдебната власт, защото убийците му са на свобода”.

  • Набеден за убиец на Пеевски поиска да го види в съда
  • Цветан Василев: По думите им ще ги познаете! И по вестниците!
  • Цветан Василев: Чия заповед изпълнявате Вие, господин гуверньор?
  • Скандалът „Пеевски-Василев” – масло в огъня, довело до банковата криза
  • Семейството на Пеевски с неплатени данъчни задължения
  • На Цацаров му омръзна
  • Фермер пред финансов колапс заради КТБ и блокирани сметки
  • Корпоративна търговска банка или механизмите на Политбюро в икономиката
  • Проблеми за куп институции със сметки в КТБ
  • Пеевски съжалява, че не е бил убит, за да са доволни всички