Президентът на Републиката Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание Закона за Сметната палата, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В мотивите си той посочва, че е недопустимо НС да откаже да изпълни Конституцията и да възложи свое конституционно правомощие на Сметната палата - тя да определя организацията си на дейност. Приетият от мнозинството в парламента нормативен акт не предвижда броя на отделенията в Палатата и обхвата им на дейност, а възлага на членовете на Палатата в бъдеще сами да определят колко ще са отделенията.

Според Плевнелиев не става ясно на всеки член ли ще бъде възложено да ръководи отделение, както и какви ще са правомощията по време и във връзка с извършваните одити на онези от членовете, които не ръководят отделения.

Президентът не намира доводи как е определена числеността на органа Сметна палата именно на 9, а не, например, на 5, 7 или 11.

Проектът за Закон за Сметната палата беше внесен от Йордан Цонев от ДПС и още няколко народни представители от БСП. Основната последица от новия закон е смяната на ръководството на одитната институция. Това ще стане до месец след обнародването на текста.

Сметната палата се превръща в колективен орган, който ще се състои oт 8 членове и един председател. Те ще се избират и освобождават от НС за срок от 7 години. Председателят и членовете на Сметната палата не могат да заемат друга платена длъжност. От ГЕРБ критикуваха управляващите, че законът се прави за определен човек и ги призоваха направо да посочат името му.

Неприемливо е по време на икономическа криза да се увеличава ръководството на Сметната палата от 3 на 9 членове без визия на законодателя каква конкретна дейност ще извършва всеки един от тях и какви ще са отговорностите му, смята президентът.

Произволното определяне на броя на ръководните длъжности в институцията, а впоследствие нагаждане на организацията на дейност според тези длъжности, не води до реформи и повишаване на ефективността на контрола. Не е ясно и откъде ще дойдат необходимите средства, за да се осигури по-големият финансов ресурс за заплати и материално обезпечаване на членовете, мотивира се още държавният глава.

Плевнелиев подчертава, че недостатъците в правната уредба относно липсата на концепция за организацията на дейност на Палатата, включително и за числения й състав, създават съмнения, че законодателните промени се правят с цел овладяване на органа чрез назначаване на неговите членове на партийно-квотен принцип.

Според Десислава Атанасова от ГЕРБ отпадането на изискването председателят и членовете на
институцията да не са действащи депутати подсилва подозренията, че Йордан Цонев от ДПС се готви да оглави одитния орган.

Друго значимо несъвършенство на Закона, според президента, е възможността за предсрочно прекратяване на мандат на председателя или на член на Палатата поради тежко нарушение на закона или на Етичния кодекс с решение на Народното събрание по мотивирано предложение на Сметната палата.

Според настоящия председател на одитната институция - Валери Димитров, управляващото мнозинство показва, че има нужда от политически подчинена Сметна палата заради резултатите от извършените проверки. „Казваме неприятни неща за тях, но това е истината”, заяви Димитров преди време.

Парламентът може да отстранява председателя или член на Палатата за неизпълнение на служебни задължения без изрично в Закона да е посочено кои нарушения са тежки. Според президента Плевнелиев, непълнотата в правната уредба създава съмнения за възможно политическо вмешателство в дейността на органа и приеманите от него актове.

По този начин не се гарантира на членовете на Сметната палата, че те ще вземат независими и законосъобразни решения. Така се обезсмисля въведената мандатност за членовете на органа, тъй като всеки от тях ще може да бъде сменен по всяко време, се казва в становището на прессекретариата на Плевнелиев.

Пред bTV депутатът от ДПС Йордан Цонев обвини институцията в политически слугинаж към ГЕРБ, извършван от настоящия й ръководител Валери Димитров, а той на свой ред нарече твърденията на председателя на бюджетната комисия в парламента неверни и клеветнически.

Отделно от посочените съществени недостатъци, президентът смята, че не могат да бъдат подминати и други слабости в отделни разпоредби на Закона.

„Президентът продължава да е деструктивен”. Този кратък коментар направи Йордан Цонев от ДПС, след като Плевнелиев наложи вето на Закона за Сметната палата.

Цонев научи новината от журналисти след края на заседанието на икономическата комисия, но обяви, че не е особено изненадан от това решение на държавния глава.

Още между първо и второ четене на законопроекта директорът на Сметната палата Валери Димитров е заявил пред свои колеги, че е имал разговор с Росен Плевнелиев и е бил уверен, че държавният глава ще върне закона. Йордан Цонев бе категоричен, че може да цитира и конкретни имена на хора, пред които Валери Димитров се е "похвалил", че законът ще бъде върнат.

Това е поредният текст, приет от парламента, който Росен Плевнелиев бойкотира. Преди това той върна Закона за СРС, Закона за лекарствените продукти, Изборния кодекс и т.н. При всички тези свои решения държавният глава беше обвинен от управляващите, че "играе" на страната на ГЕРБ.