Парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ внася искане за предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание Росен Желязков с мотиви за цялостното му поведение като ръководител на тази институция.

От ПП-ДБ обявиха, че председателят на НС злоупотребява с власт и правомощия, и работи в интерес на политическия блок ГЕРБ- ДПС.

Втората парламентарна сила изброи мотиви към предложението за решение за освобождаване:

  • Нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса - Станимир Михайлов;
  • Системна злоупотреба с правото по чл. 48, ал. 5 от ПОДНС;
  • Нарушения при провеждане на парламентарния контрол по чл. 105 от ПОДНС.

„Продължаваме Промяната – Демократична България“ няма да спре да се бори България да се превърне в нормална европейска държава, посочиха от коалицията.

През миналата седмица и БСП поиска оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Опозицията се оплака от натиск и цензура и настоя той да си тръгне от поста.

„Искаме оставката на Росен Желязков. Случи се нещо потресаващо. Това е безпрецедентно погазване на правата на опозицията. Има смисъл, защото това е знак и сигнал, че не може да се процедира така в парламентарна република“, каза тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Отговорът на Желязков не закъсня. Той обясни, че е издадена заповед сградата на парламента да не се ползва за предизборни мероприятия. По думите му това е мярка спрямо всички депутати.

Спорове и отказ за гласуване на вот на недоверие срещу служебното правителство на Димитър Главчев

„Фактите са ясни – ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и жертва пада второто пращане по Плана за възстановяване и устойчивост. Законите са блокирани от ГЕРБ, защото са блокирани от комисии, чиито председатели са от ГЕРБ“, каза Николай Денков от ПП-ДБ.

Последва остра реакция и от ГЕРБ, и от ДПС.

„И сега да кажат, че след като ГЕРБ по никакъв начин не е бил в управление до този момент – ГЕРБ бил виновен. Сглобка не може да има с хора, които не си дават реална представа за това, което са сътворили“, подчерта Бойко Борисов.

„Първо е редно, ако всичко, което се случи, се окаже вярно, ние няма да имаме диалог с тях. Ако се докаже и се види всичко – истина, обвързаности с контрабанда, с пудели, с пачки - специално ДПС няма да работи с тях“, обясни председателят на партията Делян Пеевски.

И докато първите, вторите и третите се караха в кулоарите, на председателски съвет беше отхвърлено искането на опозицията в дневния ред да влезе вот на недоверие към служебния кабинет.

„Не беше допусната точката за вота на недоверие към служебното правителство с аргумент, че не отговарял на Конституцията. Единственият, който може да каже дали отговаря на Конституцията, или не, е Конституционният съд. Ще се обърнем към двете други политически сили, с които внесохме вота, да поискаме оставката на Желязков“, подчерта председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

В края на деня от БСП се срещнаха с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и обявиха, че служебният кабинет е политически неспособен да произведе честни избори.