БСП поиска оставката на председателя на Народното събрание Росен Желязков. Опозицията се оплака от натиск и цензура и настоя той да си тръгне от поста. 

Според социалистите Росен Желязков е променил правилата за вътрешния ред на Народното събрание и е лишил отделни народни представители от възможността да канят външни хора в парламента и да организират събития. Според БСП това е цензура и възпрепятства възможността им да се срещат с когото решат. 

„Искаме оставката на Росен Желязков. Случи се нещо потресаващо. Това е безпрецедентно погазване на правата на опозицията. Има смисъл, защото това е знак и сигнал, че не може да се процедира така в парламентарна република“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Отговорът на Желязков не закъсня. Той обясни, че заповедта е, за да не се ползва сградата на парламента за предизборни мероприятия. По думите му това е мярка спрямо всички депутати.

„Единствената разлика е, че се ограничава възможността на отделен народен представител да прави в предизборната кампания срещи и да използва сградата на Народното събрание за „event place“. Корнелия Нинова по всяко време може всичко, защото е Корнелия Нинова. Разликата е, че не може да направи отбелязване на бележита годишнина на БСП в сградата на парламента“, посочи председателят на парламента Росен Желязков.

Снимка: bTV

В разговора в кулоара по общи теми се включи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той коментира възможността след вота да работи с ПП-ДБ:

„Всичко зависи от ПП-ДБ. Те не реагират нито за министрите, които бяха в служебните кабинети на Радев, не реагират за сегашния министър на външните работи, а реагират срещу човека, който го взех от тях – Дани Митов. Партията го избра, за да имаме мост с тези хора. Не е честно това“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Другите партии взе още не са коментирали нито поисканата оставка, нито останалите политически теми.