Над 50 % от питейната вода у нас се губи. Има райони, в които се отчитат и над 80 на сто загуби. Най-малко вода се пилее в София, Бургас и Пловдив.

Цифрите са на Българската асоциация по водите. Пред btvnews.bg Иван Иванов заяви, че през последните години има тенденция към намаляване на загубите по мрежата, но засега страната ни е далеч от европейските нива.

В Западна Европа се счита, че ако загубите са до 20 на сто е достигнато критично ниво и са необходими незабавни мерки за справяне с проблема. А у нас има региони където от 100 кубика вода едва 20 на сто достигат при хората.

В неделя и понеделник София ще е домакин на 6-тата Международна конференция „Намаляване загубите на вода във водоснабдителните системи”. За разлика от други години, сега ще бъде представен сравнителен анализ между отделните ВиК дружества. „Това е важно, защото по този начин отделните оператори ще могат да се позиционират, да видят къде са спрямо своите конкуренти и да търсят добрите практики за преодоляване на загубите на вода”, заяви Иван Иванов. По думите му най-малко вода се пилее в София, Бургас и Пловдив, но въпреки това, загубите са повече от 50 на сто, което е тревожно.

Иванов припомни, че част от мерките за справяне с проблема са бързата и навременна рехабилитация на водопроводите, ограничаване на кражбите и оптимизация на налягането във водоснабдителните системи.