Бивш министър, сега народен представител. Но преди всичко - буден гражданин." Това е водачът на листата за Европейски кандидат Томислав Дончев според собствения му фейсбук.

Роден е през 1973 г. в Габрово, завършва философия и журналистика във Велико Търново.

Народната библиотека пази статията на третокурсника Томислав Дончев „Философията - днес и утре". Тя предлага „нов поглед върху светогледа". „Бъдещето не е това, в което бездейни се потапяме постоянно, бъдещето донякъде е това, което ние направим от него", пише Дончев...

След кратка кариера на учител и редактор в радио Габрово той попада на пресконференция на „Отворено общество". „Томислав се появи на пресконференция във връзка със създаването на тогава бизнес-инкубатор и зададе един много умен и смислен въпрос”, спомня си писателят Калин Илиев.

След тази съдбовна среща Дончев става директор на новия високотехнологичен инкубатор в Габрово. Над технологиите Дончев е разсъждавал още като философ. Машините, пише той, „водят до загърбване на естествените контакти между хората, води до отчуждение, води до репресивни ангажименти към динамизираната и изискваща постоянно внимание нова икономика."

Писането, по-точно писането на европроекти, се оказва силната му страна. На такава длъжност в „Отворено общество" го заварва предложението да бъде кандидатът на ГЕРБ за кмет на Габрово през 2007 г.

Гордее се, че само за две години са финансирани 20 европроекта в общината. „Претендирам, че в община Габрово и в други общини европейските пари имат плът, могат да бъдат усетени и сведени до нещо конкретно”, казва той. Точно това обаче критиците му не признават.

През март 2010 г. Бойко Борисов изненадващо взе Дончев в кабинета си да отговаря за усвояването на евросредствата. След оставката на Симеон Дянков Дончев беше номиниран за министър на финансите във втори кабинет „Борисов". Последният кариерен скок обаче не се състоя след оставката на 20 февруари миналата година.

Дончев владее английски език, обича планината, има син.

  • ЕП със "зелена светлина" за новата Еврокомисия
  • Кристалина Георгиева с големи шансове за важен пост в бъдещата ЕК
  • Кандидат-еврокомисарят Вигенин "зачеркна" шансовете на К.Георгиева
  • Премиерът подкрепи Кристалина Георгиева за първи дипломат на ЕС
  • Официално: Бареков с двете най-скъпи БГ места в европарламента
  • Бареков и Станишев се събраха в ЕП
  • Искра Михайлова кандидат за шеф на Комисията по регионално развитие в ЕП
  • Колко и какви депутати даде България на ЕП?
  • Станишев с втори фалстарт по пътя към ЕП (ОБНОВЕНА)
  • Станишев дезертира в ЕП (ОБНОВЕНА)