Най-голямата група в парламента – ГЕРБ-СДС, получи днес от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на редовен кабинет.

 

С министри от няколко предишни кабинета на Бойко Борисов и лица от служебното правителство на Димитър Главчев коалицията ще опита да спечели подкрепата на Народното събрание за редовен кабинет.

Без изненада Росен Желязков е номинацията за кандидат за министър-председател. Той е дългогодишен кадър на ГЕРБ, техен депутат, министър и председател на 49-ото НС.

Не беше изненада и че той прие мандата, такива бяха заявките. Изненада дойде, когато той заяви, че е готов със структура и състав на кабинет, които изчете пред президента.

Желязков ще има един заместник – Томислав Дончев, който освен вицепремиер, ще бъде и министър на иновациите и растежа.

Предлага се седем министри от служебната власт да останат и в неговия кабинет: министърът на финансите Людмила Петкова, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на отбраната Атанас Запрянов, министърът на транспорта Георги Гвоздейков, министърът на правосъдието Мария Павлова, министърът на туризма Евтим Милошев и министърът на земеделието Георги Тахов.

11 от общо 19 министерства се предлага да бъдат оглавени от знакови лица на ГЕРБ. Даниел Митов е номиниран за министър на външните работи, Николай Нанков – на регионалното развитие, Деница Сачева – на социалната политика, Красимир Вълчев – на  образованието и Костадин Ангелов – на здравеопазването. Министерство на културата ще бъде поверено на Любен Дилов.

За Министерството на околната среда е номинирана Ивелина Василева. Теменужка Петкова – Министерството на икономиката и Делян Добрев – Министерството на енергетиката.