Кабинетът с мандата на ГЕРБ се оказа ябълката на раздора за ДПС. В предаването „Тази сутрин“ по bTV Рамадан Аталай обяви, че Ахмед Доган е поискал движението да не подкрепя това правителство и заговори за разрив и натиск от страна на Делян Пеевски.

Снимка: bTV

Пеевски каза, че такова желание от страна на Доган е имало, но той ще изпълни волята на хората. По думите му между него и Доган няма разрив в личен план.

Междувременно станаха известни редица случаи, в които местни структури пишат писма до Доган с въпроса - какво се случва с ДПС, както и такива, които отказват да се съобразят с изключването си и да предадат печатите на местните структури.

Трусът в ДПС вероятно ще окаже влияние както върху съдбата на самата партия, така и върху процесите в държавата. 

Тази сутрин дългогодишният депутат в 13 парламента Рамадан Аталай обяви - в ДПС има натиск върху хора по места и разрив Доган - Пеевски. Стана ясно още, че Ахмед Доган е поискал ДПС да не подкрепя кабинет с мандата на ГЕРБ. 

„Делян Пеевски се разпорежда с ДПС като с лична фирма и уволнява, отстранява хора, които са близки до Ахмед Доган. Отношенията между Доган и Пеевски са в разрив в момента“, каза Аталай.

Аталай цитира имейл, който почетният председател на ДПС е написал до Делян Пеевски. В него Доган заявил, че ДПС трябва да има ясно изявени председатели както за партията, така и за парламентарната група – Чакъров и Пеевски заедно. Което значи да са заедно и в преговорния процес за кабинет.

„Има разпореждане от почетния председател на ДПС  парламентарната група да не подкрепя правителството, предложено от ГЕРБ. Не сме поканени на разговори, не са подписани абсолютно никакви коалиционни споразумения. Г-н Доган предлага на парламентарната група да не подкрепя това правителство. Убеден съм, че колегите няма да престъпят аргументите и предложението на визионера“, допълни Аталай.

И още един акцент.

Бойко Борисов може да ръководи МВР, може да управлява и всяка институция. Като ви казвам това, вие ме разбирате, че и Пеевски може да управлява, разбира се, и то е една от възможностите как държавата да бъде управлявана“, каза още Аталай.

По-малко от час след това изявление Рамадан Аталай беше изключен от групата на ДПС.

В кулоарите на Народното събрание Делян Пеевски веднага отговори, че такъв случай с Доган има, но той е председател на ДПС и той взима решенията.