Темата накратко:

  • Според първите резултати ГЕРБ и партньорите им имат 32%, "БСП за България" са с 23%. ДПС са трети с 13,2%. ВМРО има 6,8%. "Демократична България" е с 5,9%, а "Воля - Българските родолюбци" - 3,2%
  • Активността по първоначални данни поставя антирекорд
  • Тази нощ ще стане ясно кои ще са новите 17 български евродепутати

 

Най-новото:

00:18 Пореден обрат в нощта на евровота дойде с публикуването на данните от паралелното преброяване при 100% от извадката на „Алфа Рисърч”. Разместване в местата няма, но процентите вече са такива, че поне три партийни централни ще треперят в очакване на окончателните резултати от ЦИК.

00:10 Кой е по-по-най в европарламента: Платформа следи работата на евродепутатите.

00:09 Ние ще защитаваме интересите на Европа. Това бяха първите думи на шпицен-кандидатът на Европейската народна партия, след като стана ясно, че те водят в изборите за Европейски парламент.  

23:55 Секция в столичния район „Лозенец” 8 часа чака нов протокол, след като се оказа, че е получила сгрешен. За това се оплака секретарят ѝ Васил Василев пред камерата на bTV.

По думите му към 14 ч. станало ясно, че официалният протокол е само за гласуване на хартия, а в секцията има и възможност за машинен вот. „От тогава на всеки 15 мин казваха, че от РИК ще ни донесат новия протокол. (…) Звъняхме в РИК, в началото ни отрязаха, казаха „Имаме много работа!”. Не дадоха обяснение”, обясни Василев.

Така в крайна сметка протоколът бил попълнен чак в 23:35 ч. – с близо 4 часа закъснение и близо 8 след момента, в който е бил поискан нов заради грешката.

23:47  Как се променя Европа - в студиото ни изборните коментатори с един по-различен анализ на изминалия вот, как протече кампанията и какво ще последва от всичко това за България и Европа - Ивайло Нойзи Цветков, Мартин Карбовски и Любен Дилов-син.

23:45 100% паралелно преброяване: ВМРО праща втори евродепутат, ДБ е на ръба. ДПС ще прати трима, дистанцията между ГЕРБ и БСП остава непреодолима

23:17 С началото на лятото в Китен не дойдоха туристи, повече почивни бази, дори не са отворили. Нямаше и работници. 93-ма заявиха да станат жители на курортното градче още през април, нито един от тях не дойде да гласува, потвърдиха и от кметството.

Повишен интерес и заетост, изборен туризъм или репетиция за местния вот - вижте:

23:15 Крави пасат по стадионите, погълнали милиони европари. Провалите на амбициозни проекти сриват доверието в страната ни.

22:40 Лидерът на ПЕС и кандидат за евродепутат от левицата обяви, че вътрешнопартийните неразбирателства в БСП са повлияли на лошия резултат. По думите му, трябва да се направи анализ на причините, които не са позволили на социалистите да спечелят по-добър резултат на изборите за Европарламент.  

22:39 Разликата между ГЕРБ и БСП се запазва сериозна – 31,1% срещу 24,2%, но пък „Демократична България” остава под бариерата за влизане в Европейския парламент. Това показват данните от паралелното преброяване при 50% от извадката на „Алфа Рисърч”.

22:30 Борисов призна за грешки и обеща „работа, работа и пак работа”. Премиерът избра социалните мрежи, за да коментира първите резултати от вота.

22:21 Започнаха да пристигат чувалите с бюлетините и изборните книжа от СИК-овете в „Арена Армеец”. Засега ситуацията е спокойна. Направена е организация по приемане на книжата. В София има три Районно избирателни комисии. Две са в „Арена Армеец” - 24 И 25 РИК, 23 е в Зала Универсиада.

Снимка: btvnovinite.bg

22:15 Какъв европарламент ни чака след изборите?

Ето първите прогнози:

22:06 Водачът на листата на ВМРО Ангел Джамбазки благодари на българските патриоти и родолюбци на пресконференция след края на изборния ден.

Вижте още какво каза той: 

21:55 ВМРО пращат евродепутат, докато останалите националисти остават с по под 2%.

Снимка: bTV

Как се е разделил вота за "Обединени патриоти" - вижте:

Снимка: bTV

21:50 "Благодарим, че ни дадохте прошка", казаха от ГЕРБ на избирателите си.

Снимка: Ладислав Цветков

Водачът на листата Мария Габриел заяви, че управляващите са спечелили след "антикампания", водена от политическите им противници, както и от "невидим опонент", който преливал гласове към партията, която го е издигнала - ясна препратка към президента Румен Радев.

Вижте още:

21:40 ДПС благодариха на избирателите си, загрижиха се за обезлюдяващите малки населени места и не коментираха дали Делян Пеевски ще стане евродепутат.

Вижте какво още каза Мустафа Карадайъ:

21:30 Крайнодесният Национален сбор води на изборите за Европейския парламент във Франция с 24,2 процента от гласовете, втора е партията "Република напред!" на президента Еманюел Макрон с 22-23 процента, предадоха Ройтерс, като се позова на прогнозни резултати, съобщени от френските телевизии.

21:25 Отстранената кметица на столичния квартал „Младост” Десислава Иванчева получава 1,2% подкрепа на изборите за Европейски парламент по предварителни данни. Тя коментира, че резултатът ѝ е шамар за големите партии.

21:20 Категорична победа за партията на унгарския премиер Виктор Орбан – „Фидес” се очертава на днешния евровот, става ясно от данните от социологическо проучване, цитирано от държавната телевизия на страната. Какво предстои за страната - Иван Георгиев разказва

21:09 Дали ВМРО ще получи един или два мандата – това ще кажат последните резултати, след като се преброят всички протоколи от изборите, заяви пред bTV лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

21:00 Много е интересен случаят с ниската избирателна активност в България, където даже да се гласува е задължително. Това коментира Дармендра Канани - директор "Проучвания" в "Приятели на Европа".

Според него това може да е свързано с някакви местни проблеми, доверието в политиците, например или с икономиката. „Може би има липса на доверие и затова резултатите да са такива. На европейски избори обикновено местните проблеми са по-важни, отколкото в европейски аспект. Според Канани нашите граждани не участват и не усещат влиянието на Европа върху тях.

Вижте още какво каза той:

20:56 Австрийската народна партия на канцлера Себастиан Курц е победител на Европейските избори в Австрия, сочат прогнозните резултати в страната. По първоначални данни те получават 34,5% от гласовете, което е със 7,5% повече гласове от миналите избори на ЕП.

20:51 В Италия прогнозни резултати ще видим чак в късните часове на днешния ден, но очакванията са управляващата „Лига” на премиера Салвини да спечели категорично с около 30% от гласовете.

Антиимигрантската реторика докара много критики на националистите даже от Ватикана, но сякаш все пак хората все пак избират крайната партия, коментира кореспондентът на bTV в Рим.

20:50 Доброто представяне на „Демократична България” на Европейските избори е ясна заявка, че у нас вече има политическа алтернатива в център-дясно. Това коментира в изборното студио на bTV първият в листата на дясното обединение Радан Кънев.

20:43 Притеснява ни ниската избирателна активност. Това заяви депутатът от БСП Георги Свиленски, след като станаха ясни предварителните резултати от изборите за Европейски парламент и втората позиция на левицата.

20:39 "Нормално приемаме изборния резултат, в рамките на нашата прогноза. Ние сме най-сериозно засегнати от уседналостта на тези избори. Хората са на работа в чужбина и положението е много тежко." Tова каза Йордан Цонев от ДПС.

20:34 Много висока избирателна активност в ЕС. И то в големи страни като Германия и Франция, в които вотът може да е решаващ. Това каза кореспондентът ни в Брюксел Десислава Минчева. 

20:20
Нарушения и в Хасково. В 20 секция в града изборният процес приключи, сред бюлетините обаче има такава на човек, който нямаше право да гласува, защото е в забранителен списък. Той не просто гласува, но беше и член на секционната избирателна комисия.

20:16 Лидерът на НФСБ и водач на евролистата на партията Валери Симеонов заяви, че предварителните резултати няма да окажат влияние върху управленската коалиция.

20:11 „При положение, че ГЕРБ получиха толкова имиджови удари, начинът, по който овладяха кризата, е забележителен”, смята Антоанета Христова. Това се дължи на различните и противоположни тактики в кампании: едната е обединяваща и мека, а другата противопоставяща се изключваща.

„Този резултат не е учудващ”, заяви Татяна Буруджиева и се позова на социологическите проучване. „ГЕРБ успяха да направят това, което можеха да направят”. Вижте във видеото още какво казаха коментаторите: 

20:00 Финансовият министър Владислав Горанов, коментира предварителните резултати и преднината на ГЕРБ. По думите му, кампанията на БСП е била негативна и затова са загубили избиратели.

19:52 Рекордна избирателна активност в Румъния. Над 46%. Очаква се да прехвърли 50 на сто до края на деня, който приключва в 21:00.

19:51 На влизане в централата на ГЕРБ вицепремирът Томислав Дончев беше лаконичен, той коментира само, че основните трудности в изборния ден са били от техническо естество.

19:50 32,7% е вотът за ГЕРБ и партньорите им на днешните европейски избори, като БСП остават на второ място с 23,2%. Това показват окончателните данни от екзитпола на „Алфа Рисърч”. Разликата с първите прогнозни данни е минимална, като така се изпълниха прогнозите на социолозите, че последните минути от изборния ден няма да доведат до изненада.

19:42 МВнР пренасочи 100 допълнителни бюлетини към избирателна секция на Халкидики. С решение на ЦИК и по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева МВнР пренасочи допълнителен брой от 100 бюлетини към избирателната секция, разкрита в Неа Мудания, Гърция, съобщиха от външното ведомство.

19:47 Първи думи ма Манфред Вебер от Берлин: Най-добрата новина днес е, че европейската демокрация е жива! Отчита се висока избирателна активност в много европейски държави.

Снимка: EPA

19:30 Корнелия Нинова е събрала приближените си от ръководството на БСП на заседание. Мрачно е мълчанието на „Позитано 20”, защото вероятно и БСП са наясно с прогнозните резултати на социологическите агенции. 

19:20 ГЕРБ все още не са обявили информация кога ще дадат първи официални коментари за  резултатите от  изборите за Европейски парламент. В централата на партията  пристигнаха кметът на София Йорданка Фандъкова, депутатът Тома Биков и вицепремиерът Томислав Дончев. Те бяха лаконични в изказванията си.

19:18 26,22% е избирателната активност в страната към 17:30 ч., сочат данни на Централната избирателна комисия. Това е малко по-малко отколкото на предишните евроизбори – 27,97%.

19:03 Изборният ден през погледа на фотографите:

19:02 Какво се случи в хода на днешния изборен ден? Вижте повече в нашия по-ранен онлайн репортаж:

19:01 Това са първите прогнозни резултати от вота.

 19:00 Добре дошли в нашия онлайн репортаж! Тук ще можете да проследите реакциите след европейските избори не само у нас, но и в ЕС.