Преди 10 години един млад софтуерен инженер създава програма, с която да организира статистическите данни от Брюксел. Микел изработва системата, за да следи работата на 8 каталунски евродепутати. След това я разширява за всички 751.

Така можем да разберем кой е най-активният и кой е най-пасивният български евродепутат.

„Ние обработваме данните. Не оценяваме хората, но прави впечатление, че има евродепутати, които са много повече ангажирани с това да присъстват на заседанията, има и такива, които системно бягат и не ходят да гласуват, което е задължително всъщност”, обяснява Микел Катала.

За политолога Георги Киряков статистиката на Микел щеше да е още по-интересна, ако имаше и качествено измерение: „Тук не е наблегнато какво е влиянието на българските евродепутати за бъдещето на Европа и на България и нейните интереси. Само активностите на Ангел Джамбазки в последните месеци имаха някакъв конкретен интерес и резултат. В „златната среда” са депутатите на ГЕРБ, те са били някъде по средата винаги, количествено депутати са произвели значим резултат количествен като качество не се знае чак толкова…”.

Снимка: bTV

От БСП Най-активен е Петър Курумбашев, който обаче не е в листата сега. От ДПС с най-голямо присъствие е Неджми Али, който пък е един от парламентаристите, който не можа да стигне на време, за да се включи в гласуването за "Пакета Макрон".

Сред българските има и депутати с нула точки. За инициативност, например – както е Светослав Малинов. Най-малко са участвали в заседанията Николай Бареков и Сергей Станишев. Най-активен пък е Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП.

Създателите на платформата твърдят, че сайтът им е с изключително висока степен на защита от кибер атаки.