Темата накратко:

    • България избира своите 17 представители в Европейския парламент
    • Участват 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета
    • Бариерата за изпращане на евродепутат е 5,88% от гласовете
    • Социологическите проучвания предвещават оспорвана битка както за първото място, така и между партиите, които са на ръба да се класират в ЕП


Проследете вота по часове:

18:57 Коалицията около ГЕРБ печели европейските избори с близо 33% от гласовете. Това показват първите прогнозни данни от екзитпола на „Алфа Рисърч”.

18:40 Над 1,8 млрд. евро е годишният бюджет на Европарламента. Заплатите и разходите на депутатите са над 420 млн. евро, а над 600 млн. са за персонала и за езикови преводи. Вижте Европейския парламент в цифри: 

18:24 Към 16.30 избирателната активност е 23,8%. Запазва се тенденцията избирателите да са по-малко, отколкото на други избори.

18:20 Вярвам, че че имаме успех в борбата с фалшивите нови. Това каза в специалното ни студио „Промяната Европа” Марджъри Ван Ден Брюке, заместник-говорител на ЕП и ръководител на новосформирано звено, което отговаря за фалшивите новини.

18:10 „Имаме претенция нещо да се промени, но ако може друг да го направи”. Така наследничката на Васил Левски – Христина Богданова си обяснява ниската избирателна активност. Вижте още какво казаха за свободата да избираш Йордан Камджалов, Александър Сано и Христина Богданова.

18:02 8757,70 евро на месец – това е основната заплата на един член на Европейския парламент. Отделно от това, за всеки ден, в който представителите ни присъстват в пленарна зала или в комисиите получават още по 320 евро. Какво е да си евродепутат в евро и привилегии - вижте.

17:52  Стотици милиони граждани избират нов ЕП. Правилата за праговете, финансирането на кампаниите и системите за гласуване са различни Единственото общо правило е принципът на пропорционално представителство. Как Европа избира представителите си в Европарламента? Вижте в линка долу. 

17:28 18,9% е избирателната активност на евроизборите в страната към 14 ч. Това сочат данните на „Алфа Рисърч”. В предишните избори за Eвропарламент към същия час през 2009 г. бяха гласували над 20 на сто от хората с право на глас.

17:10 Красивата Мария Силвестър, която сбъдва мечти и променя животи, скъпият наследник – актьорът Иво Аръков и безапелационният откривател на таланти – треньорът от „Гласа на България” - Иван Лечев бяха специални гости в студиото на „Промяната Европа”. Лицата на bTV коментираха защо е важно избирателите да отидат от урните.

16:52 В Берлин стотици се събират на проевропейска демонстрация. Надсловът на събитието е „Аз гласувам за Европа”. Участниците са привърженици на различни политически сили. Очаква се тази година интересът към евроизборите в Германия да е по-голям. Страната ще излъчи най-много евродепутати. 

15:50 "Ние сме Европа. И Европа трябва да бъде такава, каквато ни харесва. Това означава просперираща, с високи доходи  и сигурност, справедливост и свобода”, каза премиерът Бойко Борисов на излизане от 78-мо училище "Христо Смирненски", където по традиция гласува в родния си град Банкя.

15:45 Започнаха претърсвания в монтанското село Лехчево след репортажа на bTV в обедните новини, съобщи репортерът ни Росен Цветков. Проверяват се адресите на героите от разследването, както и училищният автобус.

15:16 Отчетен е огромен интерес към избирателната секция в Никити, Северна Гърция. Стотици туристи се възползваха от възможността да гласуват, докато са на почивка.

15:00 Избирателната активност на евроизборите към 13 ч. е 15,47 на сто или 992 856 гласували, съобщиха от ЦИК.

13:56 Патриарх Неофит и митрополит Киприан гласуваха. Негово Светейшество и Софийски митрополит упражни правото си на глас в столичното шесто училище "Свети Седмочисленици". В Стара Загора гласа си даде и говорителят на Светия синод и Старозагорски митрополит Киприан.  

13:00 Делян Пеевски упражни правото си на глас рано тази сутрин в пазарджишкото село Света Петка. Той пусна бюлетината си в 44-та избирателна секция. След това не пожела да коментира нищо пред журналистите.

12.10 „Настоящите избори за Европейски парламент  са не по-малко важни от националните. Европа и България се намират на кръстопът. Нуждаем се от силна и солидарна Европа, която да взема навременни решения за своите граждани”. Това заяви президентът Румен Радев, който упражни правото си на глас в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан”.

12:00 6,84% е избирателната активност към 10 ч. сутринта – 439 хил. души са гласували, сочат първите данни на Централната избирателна комисия.

11:15 „Гласувах за силна България в обединена Европа”, каза водачът на листата на ГЕРБ/СДС Мария Габриел, която пусна своя глас в благоевградското село Хаджидимово.

11:00 Лидерът на „Атака” Волен Сидеров гласува на евроизборите. Той очаква ниска избирателна активност и да има купен вот:

10:50 „Ръката ми да изсъхне, ако гласувам машинно”, заяви Валери Симонов пред членовете на избирателната комисия. Той също упражни правото си на глас:

10:40 Водачът на листата за европейските избори от ВМРО-БНД Ангел Джамбазки избра да гласува машинно.

10:30 В изборния ден над 10 000 избиратели ще бъдат анкетирани в рамките на екзит пола на „Алфа рисърч”. Резултатите от анкетата ще излязат в 20.00 ч. До момента има извадка от 211 секции, която е представителна за близо 11 600 секции в цялата страна. В допитването ще бъдат отразени и демографските характеристики на анкетираните, като например възраст, пол и образование. Анкетиращите ще спират всеки пети избирател, който излиза от секциите. Участието е доброволно и който не желае, няма да отговаря на въпросите в анкетата.

10:20 Най-големият брой европейци, които ще дадат днес своя глас за новия Европарламент, са в Германия – 65 000 000. От тях 4 000 000 са граждани на други европейски държави. Страната ще излъчи и най-много депутати – 69. 311 000 са българите, които имат право да упражнят своя глас във Федералната република. Секциите в Германия този път са повече от предишния вот – 24. Има разкрити такива дори и в някои по-малки градчета, така че всеки, който има желание, ще може да даде своя глас.

10:15 Една от най-големите български общности зад граница е във Великобритания. След като страната отложи брекзит и все още е част от Евросъюза, сънародниците ни могат да гласуват на нейна територия На територията на Обединеното кралство са разкрити общо 24 секции за българите.

10:10 В Унгария антиимигрантските настроения са едни от най-силните в цяла Европа. Освен това държавата през последните месеци премина през обтегнати отношения с различните европейски институции. Там избират 21 депутати в ЕП:

9:55 Най големият проблем в Родопите за гласуването днес се оказва големият брой на хората, които нямат право да гласуват, а сега за първи път няма да могат и да си извадят удостоверение. Ограничението е въведено с изискването избирателите да имат настоящ адрес у нас поне 3 месеца преди изборите. Тази промяна в Изборния кодекс е въведена тази година за първи път. Още при гласуването ѝ партията , която получава традиционно най много гласове в района, обяви че решението противоречи на конституцията.

09:50 Във Варна са променени адресите на значителна част от изборните секции в града. Екип на bTV провери ще обърка ли промяната гласоподавателите:

09:40 Изборният ден във Франция започва в 8 ч. местно време. Основната политическа интрига на този евровот е между силите на Еманюел Макрон и Марин Льо Пен, които ще се състезават за места на своите кандидати в ЕП.

9:30 Лидерът на БСП Корнелия Нинова упражни правото си на глас. 

"Гласувах за справедлива, социална и обединена Европа. Гласувах за това да получаваме европейски доходи, да имаме европейски стандарт на живот и за това да не ядем второ качество храни", заяви Нинова.

По-късно и водачът на листата на БСП Елена Йончева гласува.

"Тези избори не са само за ЕП, те са за България. Тази вечер България и Европа ще бъдат променени и ние ще успеем да извоюваме достойни европейски доходи и справедливост. Всеки от нас може да бъде част от промяната, България може да промени Европа“, заяви Йончева пред журналисти.

9:25 Сънародниците ни в Гърция ще могат да гласуват на днешните евроизбори в 13 секции. Една от тях е в Никити – в гимназия, която се намира близо до стадиона. В Атина има 3 секции, на остров Крит – 4, в Солун – в генералното ни консулство, и в още няколко малки населени места.

9:10 В Кърджали изборният ден започна нормално. По списък право на глас имат 149 602 души, гласува се в 509 секции. Тази сутрин на автогарата в Кърджали има автобуси от редовни линии от Турция, които са почти празни. Не би трябвало на този вот изборният туризъм да е решаващ, защото има изискване за уседналост – три месеца трябва да си живял в страна член на Европейския съюз.

9:00 ЦИК отчита спокойно начало на изборния ден без сериозни нарушения. Има данни, че в Перник има проблеми с машинното гласуване – една от машините не е стартирала. Изборният ден продължава до 20 ч., с възможност за удължаване до 21 ч., ако има опашки. 

08:50 Правото си на глас упражниха и абитуриентите от СУ „Петко Рачов Славейков” в Кърджали. Ентусиазираните младежи дойдоха до изборната секция в училището си веднага след бала.

08:45 Почетният председател на ДПС Ахмед Доган упражни правото си глас в една от избирателните секции на столичното 36 СУ „Максим Горки“. Той пристигна в избирателната секция под засилена охрана от НСО и без да направи коментар пред журналистите. По-късно и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ гласува в СУ „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали.

8:40 В Пловдив също се очаква висока избирателна активност. Час и половина след началото на изборния ден обаче малцина са отишли до избирателните секции. 477 са избирателните секции в града, а хората с право на глас са малко над 300 хил.

8:35 Жителите на Созопол по принцип са активни на избори. На последните евроизбори в Созопол са гласували около 40% от имащите право на глас, а на последния местен вот - 75%.

Според експерти активността на днешния вот за Европейски парламент ще наподобява тази на избори за местна власт.

08:30 Изборен ден и в Румъния! 19 млн. избиратели, освен за Европарламент, ще дадат своя вот и в референдум за съдебната власт. Допитването е ключово, защото то ще покаже дали управляващата партия в страната ще получи вот на доверие от страна на избирателите. В същото време румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че няма да гласува на референдума, с което прикани привържениците си да последват нейния пример. 

8:19 В опустошеното от бури и градушки село Морава хората дават заявка, че ще гласуват на евровота. В избирателната секция в селото има и машини за гласуване, но в първите часове от вота нямаше интерес към тях.

8:15 77 са секциите с машинно гласуване за евровота във Врачанско. Екип на bTV отиде в село Костелево. Повече от 600 са избирателите там и вече има хора, които са избрали да гласуват машинно.

8:07 След малко повече от час от началото на изборния ден в ЦИК сигнали за нарушения няма, каза за bTV говорителят на комисията Александър Андреев. Първите данни за избирателна активност ЦИК ще даде към 11 ч.

8:05 Брюксел е в центъра на световното медийно внимание. Повече от 1500 са акредитираните журналисти. Има и такива от страни извън ЕС, основно от Съединените щати и Китай. Там е и екипът на bTV, който ще следи всичко в изборния ден, както и емоциите извън сградата на Европарламента.

08:00 Добре дошли в нашия онлайн репортаж за евровота! Тук ще намерите пълна информация за ставащото по време на изборния ден - в момента, в който новините се случват.